Негативните емоции състаряват хората

  • Сподели:
Негативните емоции състаряват хората

Лошото настроение и негативните мисли влияят отрицателно, както на нашата психика, така и на външния ни вид. Повечето хора успяват да отключат депресии, дължащи се именно на тяхната психологична и емоционална нагласа спрямо живота. Научно доказано е, че при хората страдащи от подобни състояния клетките остаряват изключително бързо и това биологично състояние променя изцяло тяхното излъчване и структура на кожата. 

Рискът от развиването на различни видове болести е в пъти в по-голям при тези хора, както и процеса на остаряване на кожата при тях се засилва. Лошите и негативни мисли могат да намалят част от клетките в дадени участъци на нашето ДНК, където всъщност се намират и защитните молекули, които ни помагат да се възстановяваме по-бързо.

Учените са направили изследване, в което са разделили на две групи хората страдащи от психически неразположения и такива, които са напълно здрави психически. След дълги наблюдения, те са забелязали, как при хората, страдащи от сериозни депресии клетките в тялото им започват по-бързо да остаряват, след което загиват, докато този проблем при втората група от здрави хора не е присъствал.

Душевните терзания и мрачните мисли съкращават човешкия живот, като довеждат към нас различни видове психически разстройства, нервни болести и депресии. Колкото по-стресиран и изтормозен е един човек, толкова по-голям става рискът да развие депресия, след което да отключи и други форми на психическо изтощение.

Нервните разстройства износват човешката психика, но освен на нея те могат да повлияят и на външния ни вид. Кожата при хората страдащи от емоционални и психически проблеми започва да става видимо по-суха, увиснала и бързо старееща, което се дължи на умиращите клетки под натиска на психическите неразположения. 

Учените са установили, че при човек страдащ от подобни състояния, животът се скъсява с няколко години, докато при психически здрав човек тези проблеми не съществуват. Рискът в днешно време от развиване на депресии е огромен, затова единственото лекарство, на което можем да разчитаме в подобни моменти е малкото щастие, което задължително е някъде около нас, просто трябва да се опитваме да го забележим за да може то да ни докосне!