Какво трябва да направим, ако живеем под един покрив с домашен насилник

  • Сподели:
Какво трябва да направим, ако живеем под един покрив с домашен насилник

Когато стане въпрос за домашно насилие в мислите ни веднага изникват физическите травми, които смятаме за най-опасни и болезнени, но всъщност насилието има много лица и то може да бъде свързано не само с физическото малтретиране, но и с емоционалния и психологически тормоз, който е още по-страшен и трудно разпознаваем от хората около нас и тези, които биха могли да ни подадат ръка, когато сме изпаднали в подобна ситуация.

Целта почти винаги е една и съща при домашните насилници и тя е просто да упражняват контрол над вас, като ви карат да се чувствате сами и беззащитни, неспособни да промените нещо в живота си и да оцелеете без тяхната ''подкрепа'', независимо дали се намираме в дългогодишна връзка или сме сключили брак цикълът на развитие е един и същи, като обикновено в него се наблюдава един насилник, който се стреми да доминира във връзката и да контролира всеки аспект от живота на своята жертва. Пълният контрол над нас изпълва с мощна сила насилника, който използва нашите страхове, вина и срам, за да ни подчини, което от своя страна ни води до пълно изтощение, дори самоунищожение. 

Домашното насилие може да ескалира във всеки момент и от вербални заплахи и обиди би могло да прерасне в психически и физически тормоз, имащ за цел да ни подчини и да ни накара да изгубим вяра в собствената си сила. Независимо дали става въпрос за физическо или словесно посегателство, насилието има  много лица, които трябва да бъдат изкоренени, още в самото начало, за да не се дава възможност на насилника да се чувства свободен за действие. Емоционалното насилие почти винаги има за цел да унищожи самочувствието на жертвата, като внесе в ума и съзнанието ѝ силна тревожност, която я кара да се чувства изключително безпомощна и сама в един толкова голям свят. Психолозите са на мнение, че първата крачка да се справим с подобни проблеми се крие в споделянето и признаването на факта, че се намираме във връзка с насилник, независимо дали той е физически, емоционален или психически. 

Как да разпознаете, че се намирате в насилствена връзка
Обикновено насилниците ни карат да се чувстваме слаби, беззащитни и отнемат правото ни на мнение. Най-честите разкази на жертвите са свързани с това как насилника ги кара да се чувстват нищожни и когато се намират около него, трябва да бъдат като една ''безгласна буква'', ако не искат да усетят силния му гняв. Историите, които са свързани с домашно насилие, разкриват най-честия профил, с който се сблъскват жертвите на насилие, който е свързан с човек, който не се интересува от вашето мнение, омаловажава вашите проблеми и нужди, обижда ви и ви кара да изпитвате чувства като – безпомощност, болка, тъга, отчаяние и дори омраза към себе си. 

Още няколко сигнала, които биха могли да ви помогнат да осъзнаете, че се намирате в насилствена връзка
- постоянен страх, че човекът до вас ще избухне независимо какво ще кажете или направите;
- избягването на дадени теми, които отключат в него силен гняв;
- усещането, че не можете да направите нищо правилно;
- оправданията, които измисляте за да се почувствате по-добре от неговото неприемливо и унизително към вас поведение;
- мисли свързани с това, че нещо не е наред в самите вас, а той може би е прав за всяка обида, която ви е нанесъл;
- постоянно се чувствате безпомощни да промените нещо в своите отношения.

Какво споделят жертвите на насилие
Едни от най-честите заплахи към тях са свързани с физическо насилие не само към тях, но и към най-близките им хора, също така и най-често със заплахи за самоубийство, убийство и сексуално малтретиране. Насилникът може да упражни психологически тормоз над своите жертви, свързан с различни видове закани, като например, че ще направи нещо, което ще ги нарани и съсипе напълно, както и физически контрол под формата на сблъсъци, удари, счупване на ценни предмети, като и заключване на жертвата.

Какво трябва да направите, за да избягате от капана на насилието
На първо място трябва да осъзнаете проблема и да го признаете пред себе си. След което трябва да потърсите адекватна помощ от близки хора и специалисти, които биха могли да ви дадат полезни съвети, чрез които да започнете живота си на чисто и да излезете от този омагьосан кръг, в който до този момент сте се въртели,като в ''лабиринт на ада''. Третата стъпка е да игнорирате казаното от този човек и да се постараете неговите думи да не ви докосват емоционално. И най-важната стъпка се състои в това да си дадете шанс да започнете на чисто, като напълно игнорирате и изхвърлите завинаги този човек от живота си, защото само така ще можете да оставите тази болезнена история в миналото.

Победата за вас идва в момента, в който сте направили най-важния избор за себе си и той е да прекратите тези вредни взаимоотношения, като споделите своите проблеми с близките си и намерите силна подкрепа в тях. Но дори и да няма хора, на които можете да се опрете в трудните моменти, по-важното е да повярвате в собствената си сила, която ще ви позволи да започнете на чисто и да подредите живота си, без да се налага да живеете в постоянни страхове, дали утре ще успеете да се събудите или някой изрод е успял да отнеме правото ви да бъдете свободни и щастливи хора.