Живеете ли с манипулатор – няколко начина да разберете това

  • Сподели:
Живеете ли с манипулатор – няколко начина да разберете това

Всеки човек е попадал в различни схеми създадени от негови познати, колеги, роднини, любовни партньори, дори и случайни хора, които са се опитвали по някакъв начин да го манипулират и карат да им вярва, въпреки че те се стремят да го измамят.

Манипулаторът всъщност е психологически насилник, който се стреми да ви вкара в своя капан, благодарение на различните похвати, имащи за цел да ви накарат да разкриете душата си пред него. Може би се чудите как да разберете дали човека, с когото споделяте живота си е именно такъв - обигран лъжец, стремящ се психически да ви изцеди, както и да ви ограби душевно. 

Да живееш с манипулатор и човек, който се интересува единствено от собствените си нужди, като за тази цел ви обработва и моделира, сякаш е хванал в ръцете си топка пластилин, е много изцеждащо и обикновено хората споделящи един дом с подобен човек, с времето започват да се чувстват духовно празни и емоционално сринати. Манипулаторът в действителност е човек, който краде от нашите сили, като бърка в мислите си и ни обработва по начин, по който не сме и предполагали, че някой би могъл да има досег до най-съкровените части от съзнанието и душата ни.

Разберете как да познаете истинския манипулатор и какви са неговите тайни похвати и мисловни оръжия.

Лъжи и пак лъжи
Не веднъж сте хващали партньора си в лъжа и когато сте го разобличавали, той директно е избухвал, вместо виновно да се обърне към вас с мило извинение. Манипулаторите не се интересуват от чувствата на другите и това е най-силното им оръжие, с което успяват да изплетат здравите паяжини, в които да оплитат жертвите си.

Чувствате се емоционално изцедени
Манипулаторът е човек, който краде от нашата духовна енергия, като в повечето случаи този човек ни вменява чувство за вина, кара ни да се чувстваме нестабилни, да губим самоуважение и вяра в себе си. Причината да се чувстваме емоционално изгубени се крие в постоянния стрес, на който сме подложени, плюс неизвестните, които стоят до човека, който мислим за своя сродна душа. И така в един даден момент от връзката си, всъщност осъзнаваме, че демонстрациите на чувства, силна любов и романтика са били само актьорска игра - част от плана на манипулатора, с който живеем. 

Любов – гняв
Можете да разберете, че живеете с манипулатор по честите поведенчески промени, които първо изкарват на показ дълбока и силна безкористна обич, след което я заменят с буен и страшен гняв. Чрез избухването си манипулатора се опитва да демонстрира своето надмощие над вас и да ви покаже, че в действителност той е по-силния от двама ви, като изблиците на дълбоки любовни чувства почти винаги имат за цел да ви накарат да направите нещо, което ще е в плюс за самия него и за неговото щастие. Манипулаторът е човек, който умело си служи с чувствата на другите и това е начина, чрез който бърка в съзнанието и душата им за да получи онова, което желае. 

Щом той го иска вече е закон
Още един начин, по който бихте могли да разберете, че споделяте живота си с манипулатор, е начина, по който поставя своите нужди пред вашите и пред тези на останалата част от семейството, защото за него най-важни са единствено собствените му желания. Когато обаче се опитате да му се противопоставите той отново включва на гневната вълна и ви залива със своята отрова, като ви кара да се чувствате виновни затова, че споделяте мислите си.

Украсява детайлите
Манипулаторът всъщност е и добър анализатор и психолог, който знае как да ръководи обстоятелствата в своя полза и да черпи позитиви от всяка ситуация. Това е и причината да изкривява, променя, разкрасява и създава своя собствена версия за това, какво се е случило и как той е жертвата в дадена ситуация. Манипулаторът никога не признава открито своите грешки, той никога не иска прошка, а ако го направи, значи има някакви скрити намерения. Можете да го познаете, когато се вслушате по-добре в нещата, които ви казва и забележите как неговата истина се разминава от реалността, тогава можете да бъдете убедени, че този човек ви лъже и манипулира.

Каквото и да направите винаги е погрешно
Каквото и да изречете, каквото и да направите, манипулаторът ще потърси някаква грешка във вашите действия, с която да ви натрие носа и да ви покаже, колко сте глупави, слаби и неспособни да се справяте сами в живота. Освен чувството за вина повечето манипулатори особено тези, които се намират в любовна връзка, държат да вменят чувство за притежание в партньора си и това е причината да го карат да се чувства неспособен и едно нищо, когато е без тях.

Каквото и да му споделите той не се трогва, а когато го направи, обикновено се опитва да ви нарани, като изтъкне вашите грешки в създалата се ситуация и онова, което е трябвало да направите, а вие сте пропуснали. Манипулаторът е човек, който не държи на вашите чувства и всячески се опитва да ви докаже, че без него сте изгубени.