Не позволявайте на манипулатора да си играе с вашата самоувереност и живот

  • Сподели:
Не позволявайте на манипулатора да си играе с вашата самоувереност и живот

Все по-често ни се случва да се сблъскваме със зли, некоректни, завистливи и подли хора, които целят да ни контролират. В някои случаи те биват облечени, като бегли познати, приятели, съдружници, колеги или пък дори интимни партньори, които се стремят да получат някаква сериозна облага от нас, като подронят самочувствието ни и ни накарат да играем по техните правила.

За да можете да не попадате на многобройните манипулатори, с които задължително ще ви сблъска животът, прочетете следващите няколко реда, в които ще ви помогнем да разберете колко е важно да се откъснете навреме от подобен тип личности, които се стремят да съсипят живота ви.

Повечето манипулатори предлагат на тепсия – сигурност, доверие и защита на жертвите си.
Истината е, че трудно бихме могли да разпознаем лошия човек, преди той самият да си е показал рогата и да ни е наранил по някакъв подъл начин. Но трябва да имаме предвид какъв е профила на изпечения манипулатор и какви стратегии задължително би използвал срещу нас. В повечето случаи ''играчите'' се представят за хора, които особено много държат на нашето здраве, благосъстояние, щастие и на това да се чувстваме добре. 

Kогато са успели да ни убедят в своите чисти намерения и са получили нашето пълно доверие, за тях започва истинската игра, в която ни обработват по начин, който ще им гарантира някаква материална или емоционална печалба. Част от манипулаторите са щастливи, когато са накарали някой човек да страда, други пък са напълно оперирани от чувства и тяхната единствена цел, е да спечелят някакви облаги на гърба на някой друг, чрез измами, лъжи, хитри манипулации и интриги. В момента, в който се чувствате напълно сигурни с този човек, той започва да крои пъклените си планове и не след дълго усещате, че нещо в поведението му не е особено истинско и нормално! 

Голяма част от манипулаторите се стремят да подкопаят нашето самочувствие, вяра, реноме и дори достойнство, като ни вменяват недостатъци и черти, които ни правят слаби, безлични и незначителни. По този начин те вземат контрола на юздите, които насочват живота ни в определена посока. И така в един хубав слънчев ден осъзнаваме, че повече вярваме на човека до себе си, от колкото на реалността, която виждаме и която се отличава максимално от това, което ни предоставя като информация човека до нас. При манипулатора задължително присъства и правилото ''Разделяй и владей!''.

Втората точка в неговия пъклен план е да ви отдели от тези хора, които биха ви отворили очите за това, какъв човек е той в действителност и така по този начин ще може да ви заблуждава и разиграва, както си пожелае. Когато манипулаторът е отнел вашата самоувереност се превръщате, като ''птица без криле'', която не може да достигне мечтите си, защото някой е успял да ѝ подреже крилата. Всички негативни думи, които са провокирали някакви вътрешни страхове, постепенно ще ви накарат да се съмнявате в себе си, в действията си, въобще във всичко, което виждате и чувате.

Манипулаторът винаги се стреми да смаже самочувствието на своята жертва, след което да я накара да повярва, че той е единственият човек, на когото тя може да се довери и накрая да я натика в затвора на собствените ѝ страхове и кошмари, без да предполага какъв човек е успяла тази невинна жертва да допусне в живота си. Всъщност не малка част от хората разбират, че са попаднали на нелоялен и лицемерен индивид едва тогава, когато вече е твърде късно, за да променят, каквото и да е било. Но има и такива, които дори не разбират, че животът им е съсипан, а виновникът стои все още до тях и им се усмихва нагло, като изчаква да ги види напълно безпомощни и смазани.

В живота ни постоянно се налага да рискуваме с хора, с работа, с определени действия, но истината е, че почти винаги вътрешно осъзнаваме, когато попаднем на подобен тип екземпляр и въпреки че умът ни подсказва да бягаме, сърцето ни насочва към само разрушение! Затова е добре в подобни моменти да не се доверяваме, нито на своята интуиция, нито пък на вътрешните си гласове. По-скоро трябва да погледнем разумно на това, което изживяваме и да тестваме верността на всеки, преди да сме му подарили сляпо доверието си.

За да объркаме напълно живота си са нужни няколко стъпки и една от тях е да се доверим на неправилния човек. Този, който иска да ни види нещастни, а това всъщност е най-прекият път към самообвиненията и депресията. Затова добре внимавайте на кого се доверявате, защото не всички човек, който ще влезе в живота ви, ще бъде чист отвън и по-важното отвътре!