Киара Ферагни, Памела и Риана, които ни учат как да се живее свободно и след майчинството

  • Сподели:
Киара Ферагни, Памела и Риана, които ни учат как да се живее свободно и след майчинството

От Памела Андерсън до Киара Ферагни и Риана - защо е толкова трудно за жените да показват свободно телата си и след майчинството.

Върху телата на майките има своеобразна цензура. След майчинството на жените сякаш им е забранено да се чувстват красиви и желани.
В документалния филм "Памела, любовна история" е показана първата вечер на актрисата с тогавашния ѝ съпруг Томи Лий около два месеца след раждането на първото им дете - среща, която не завършва романтично. Поради нездравия интерес, предизвикан от скандала, свързан с пускането на прословутата касета, на която се вижда как двамата правят секс в сватбената си нощ, папараци дебнат пред нощния клуб, където двойката прекарва вечерта, в резултат на което Лий, разгневен от това нахлуване в личното пространство, когато двамата с Памела преживяват особено уязвим момент, напада един от фотографите. Любопитно е, че гневната реакция на последния не е насочена към Лий, а към Памела: "Къде е синът ти?", пита я той брутално. Памела, макар и раздразнена, все пак се чувства длъжна да отговори. "Той е с майка ми". Излишно е да казвам, че никой не задава същия въпрос на Лий.

Писмото на Киара Ферагни до нейното по-младо ''аз''
Беше 1996 г. Двадесет и седем години по-късно модният дизайнер и предприемач Киара Ферагни изнася монолог по време на първата вечер на 73-ия фестивал в Сан Ремо. Тя го прави ''гола'' - не буквално, а метафорично. На първо място, защото роклята на Dior, проектирана от Мария Грация Чиури, показва някои детайли от голото тяло върху плата с нещо като ефект на тромпе-л'ойл, като "почит към самоутвърждаването и свободата", според самата модна къща. Второ, защото Ферагни изнася речта си пред публика, която, както тя знае по-добре от всеки друг, е глобална, активна и поради действието на алгоритъма предразположена към отровни реакции.

Монологът, който Ферагни произнася под формата на писмо, би могъл да бъде адресиран до целия свят, но тя избира да се обърне към едно дете, което е самата тя, детето, което е била и което като възрастен човек изпитва нужда да предупреди и защити. В един момент Киара я предупреждава за майчинството: "Чувстваш се виновна да имаш други мечти извън семейството. Нашето общество е определило ролите: ти си само майка. Колко често обществото кара жените да се чувстват виновни, защото ходят на работа и се грижат за децата си? Винаги. Колко често мъжете получават същото отношение? Никога. Но ако мислите ти винаги са насочени към децата, ти постъпваш правилно. Ако винаги правиш най-доброто за децата си, премахни съмнението, че може би си добра майка, не перфектна, но достатъчно добра. Един съвет: винаги празнувай успехите си, никога не се омаловажавай пред никого. Ние, жените, сме свикнали да се правим на беззащитни пред коравите мъже. Ако не показваш тялото си, си монахиня; ако го показваш прекалено много, си лека жена. Да бъдеш жена не е ограничение, кажи това на приятелите си и се борете заедно всеки ден, за да промените статуквото".

И Андерсън и Ферагни, са преживели публичното обсъждане на телата им, което е станало още по-сериозно, когато са родили и са станали майки. За нашето общество тялото на майките трябва да е като това на ангелите, несъществуващо. Телата им могат да бъдат в услуга на една функционална сексуалност (да бъдеш отново майка), която вече не е предназначена за удоволствие или за необходимостта да изглеждат красиви и да се чувстват желани.

Революцията на Риана в майчинството
Риана знаеше това, когато преобърна традиционната концепция за облекло за майчинство, носейки прозрачни, изрязани топове. Накратко, тя се представи като жена, която иска да продължи да разказва своята история от гледна точка на тялото и модата си, без да е принудена да се отказва от тях заради бременността си.

Телата са изключени...
Още от детството си като жени сме възпитавани да асимилираме мъжкия поглед във външния си вид, т.е. да се научим да бъдем желани в рамките на естетическите параметри, зададени от противоположния пол. Налагане, на което с пробуждането на феминистката култура се опитваме да противодействаме, като си присвояваме средствата за естетически контрол, превръщайки ги в наши собствени. В този процес телата, изключени от зоната на желателност, си възвръщат правото да се направят видими. Сам Смит направи това в последния си музикален клип, борейки се с куиърфобията и фатфобията, но това е претенция, която се отнася и за други тела, на които е отказано правото да бъдат желани: телата на възрастни хора, телата с функционално разнообразие и, наистина, телата на майките.

... и репресирани
Съществува тенденция да се прави опит майчинството да се превърне в универсална и монолитна идентичност, в която всички майки са принудени да се впишат. Отклонението от тази единна идея е обект на порицание. Да бъдеш майка и да искаш да се чувстваш красива може да се тълкува като егоистично отношение. Твърде малко се говори за това колко трудно е за майките, да се почувстват отново достойни за желанията на другите, както и удовлетворени от собствения си външен вид.

Колкото и настойчиво да ги призовават да се върнат към външния си вид отпреди бременността, да "бъдат отново себе си", те биват научени, че тази телесност сега е подчинена на нови условия. Не е достатъчно само да се въздържат от дрехите и естетиката на секси образите, но и да крият най-фетишизираните части на тялото си от обществения поглед. Телата на майките могат да имат сексуален оттенък само в домашната интимност, за предпочитане само с един партньор.

Докато не премахнем етикета, който автоматично се лепва на всички жени, за които се казва, че са "майки", докато не приемем факта, че майчинството има повече различия в себе си, отколкото само избора на метод за кърмене, ще бъде невъзможно да предоставим повече свобода на телата, които преминават през този опит. Те ще имат малко възможности да бъдат, да се развиват, да се изразяват. Те не са лоши, не са бунтари, не са непокорни, не се разкайват, не са озлобени, нито пък непременно гневни. Може би те просто искат да получат възможност да говорят за себе си. Може би просто искат да бъдат оставени на мира.