Бащите са по-щастливи от майките - да разгледаме защо

  • Сподели:
Бащите са по-щастливи от майките - да разгледаме защо

Бащите изпитват повече радост, когато прекарват време с децата си и общуват с тях. Освен това те са склонни да изпитват по-малко стрес от майките, когато се грижат за децата си. Изглежда, че бащите имат уникален начин на възпитание, който им позволява да се забавляват и да изживяват по-приятни моменти с децата си, което може да доведе до по-ниски общи нива на стрес.

Бащите се чувстват по-малко уморени от майките.
Група учени провеждат изследвания, за да проучат как родителите разпределят работата по грижите за децата си. Проучването показало, че родителството е предизвикателна и силно разделена между половете отговорност, като бащите изпитват повече емоционални вълнения, като по-голямо щастие, по-ниски нива на стрес и по-малко умора, отколкото майките.

Бащите изпитват повече положителни емоции, отколкото майките.
Според изследването бащите имат по-високо ниво на удовлетвореност от живота и се чувстват по-свързани с другите, отколкото майките. Те също така изпитват повече положителни емоции и по-малко ежедневни трудности в сравнение с майките. Освен това бащите съобщават за по-ниски нива на депресия в сравнение с мъжете, които не са станали родители все още. От друга страна, майките са по-склонни да изпитват депресивни симптоми, отколкото жените, които нямат деца.

Бащите се чувстват по-малко стресирани, отколкото майките.
Според изследванията бащите изпитват по-високи емоционални възнаграждения. Те се чувствали по-щастливи и по-малко стресирани, защото прекарвали повече време в забавни занимания с децата си и им се налагало да се справят с по-малко стресови ситуации, докато отглеждат децата си.

Изследванията показват, че бащите може да са по-внимателни към дъщерите си, отколкото към синовете си. Всъщност проучванията показват, че бащите често използват различен стил на общуване, когато говорят с дъщерите си.

"Децата са социална придобивка за всички, но те са обществено благо, за което майките плащат непропорционално висока цена", отбелязва преди повече от десетилетие изследовател от Центъра за изследване на социалната политика към Университета на Нов Южен Уелс.