Защо приятелството се променя след 30-годишна възраст?

  • Сподели:
Защо приятелството се променя след 30-годишна възраст?

"С приятелите ми вече не сме толкова близки, колкото преди."

След 30-годишна възраст кръгът на приятелите ни бързо се свива и отношенията ни с тях стават по-различни. Но сигурни ли сме, че това е нещо лошо?

Приятелски отношения: защо те стават по-далечни (и по-редки) след 30 г.
Когато бях тийнейджър важното беше не толкова какво правя, а идеята да прекарвам време с други хора. При мен винаги имаше поне един приятел. "Искаш ли да излезем?" - ме питаха, докато чукаха на вратата ми, сякаш "излизането" беше дейност сама по себе си.
След двадесетте ми години "излизането" придоби друг смисъл. То означаваше да се наливаме с уиски и кока-кола, да танцуваме и да се събираме в тоалетните на клубовете, за да клюкарстваме. Приятелството все още беше нещо интензивно и смътно глупаво, но имаше малко по-определени цели. То беше по-скоро свързано с приключения, отколкото с убиване на време.

"След 30-годишна възраст времето, прекарано с приятелки, обикновено е кратко и обвързано с конкретни събития."

През последните две години обаче наблюдавам постепенна промяна. На партита вече не се държа така, както преди. Вече съм на тридесет години и махмурлукът е различен. Работата също се е ускорила, което е нормално, и сега имам нужда от пространство и тишина, за да мисля. Времето, прекарано с приятели, обикновено е кратко и е свързано с конкретни събития: вечеря за рожден ден, аперитив след работа, концерт. Правим нещо заедно и след това, преди да удари 23:00 ч., всеки от нас се прибира в собствения си дом, в собствения си живот и не се виждаме отново до следващата дата, отбелязана в календара. Все още обичам приятелите си и нямам нищо против, че сега нещата стоят по този начин, но забелязвам, че не сме толкова близки, колкото бяхме преди. Социалният ми статус е спаднал експоненциално. Страхувам се, че никога няма да се върне на нивата от младостта ми.

"До 25-годишна възраст непрекъснато се създават нови приятелства. След това кръгът на познатите ни бързо се свива, защото приоритетите ни се променят."

Има какво да се каже за това защо между двадесет и тридесетгодишна възраст приятелските взаимоотношения еволюират и колко трудно става култивирането на нови и значими такива. Различни изследвания показват, че до двадесет и пет годишна възраст постоянно се създават нови приятелства. След тази възраст, кръгът ни от познати бързо се свива, защото приоритетите ни се променят. Спад, който продължава до смъртта (простете за есхатологичната препратка). От определена възраст хората започват да стават избирателни в отношенията си. Те имат деца. Преместват се и пускат корени на друго място. Непланираните контакти неизбежно намаляват. Това не е като в училище или в университета, когато се срещаш отново и отново, често случайно, с хора, които виждаш всеки ден. Срещите трябва да се планират и да се спазват.

Ако се вгледаме по-внимателно, нямам много приятели, които са в двойка, и никой от тях няма деца или работа, която да ограничава социалния им живот, така че не може да е само това (със сигурност не изглеждаме като 30-годишните от по-старите поколения). И все пак нещата вече не са същите. Една приятелка току-що си е купила къща на плажа, за която е спестявала години наред (и се е уморила от Лондон), друга е във връзка от разстояние с човек, който живее на повече от 5000 км и когото почти не вижда, а трета може да се премести в Калифорния, Южна Америка или Бристол (все още не е решила). Животът ми също навлиза в нова глава. Следващата година ще се оженя. Може би някой ден ще имаме дете. Може би ще напуснем града, който ни изцежда в продължение на десетилетия.

"Може би не става въпрос толкова за възрастта, колкото за това да имаш връзка. Партньорът ти вижда онази твоя страна, която преди е била запазена за приятелите."

Понякога партньорът ми ми напомня за приятелите, които имах като тийнейджърка, вероятно защото прекарваме достатъчно време заедно, за да е възможна подобна динамика. Разположени на дивана, ние се смеем до сълзи и се изразяваме на жаргон, който разбираме само двамата. Чудя се дали някога отново ще имам подобни преживявания с приятел, с когото сме се карали и сме си разменяли дрехите, който ме е виждал в най-лошото ми състояние, който е държал косата ми, докато повръщам. Но от друга страна е вярно и това, че може би вече не бих искала да имам такива отношения. Вероятно е след определена възраст никой да не иска това. Или може би не става въпрос толкова за възрастта, колкото за това да имаш връзка. Партньорът ви вижда онази ваша страна, която преди е била запазена само за най-близките приятели.

"Осъзнах, че не е необходимо да знаеш всичко за приятеля си през цялото време, за да бъде връзката ви важна, за да има значение в настоящето."

С това не искам да кажа, че вече нямам възможност да прекарвам хубави моменти с приятелки. Онзи ден например прекарах страхотно с една от тях. Груповите разговори с близки приятели ми помагат и нищо не ми дава по-голям прилив на серотонин от неочаквано гласово съобщение. Но също така осъзнах, че не е необходимо да знаеш всичко за приятелката си през цялото време, за да бъде връзката ви важна, за да има значение в настоящето. Когато се виждате с определени хора веднъж на около два месеца, винаги имате за какво да си говорите, за какво да се информирате взаимно. Неизменно между два или повече живота протича осмотичен процес, заразяване с преживявания, обикновено краткотрайни, но интензивни.

"Дори и да съжалявам за приятелствата, които имах през 20-те си години, не мисля, че тези отношения биха проработили днес, защото сега съм различен човек."

Харесва ми да си тръгвам от партита, преди да е станало късно през нощта, да се събуждам в собственото си легло, заобиколена от собствените си вещи, да вземам собствени решения, без постоянно да се допитвам до чуждото мнение. Прекарвам времето си с някои хора, защото ги обичам и защото искам да го правя, а не защото съм длъжна. След като съм на трийсет години, приятелските взаимоотношения са по-осъзнати, по-преднамерени. Разбира се, те са трудни за поддържане, но човек прави всичко възможно, за да ги запази живи. Защото те правят живота по-богат и по-приятен.

Автор: Дейзи Джоунс