Духовен полет към хармонията или как да избягаме от неприятните ситуации – част 1

  • Сподели:
Духовен полет към хармонията или как да избягаме от неприятните ситуации – част 1

''Щастлив човек е този, който живее в хармония с изискванията на душата!'' – Владислав Крапивин

На всеки човек по света се е случвало поне веднъж в живота да попадне в особено напрегната и трудна ситуация, от която би искал просто да затвори очи и да се пренесе някъде в своето минало. Там където се чувства защитен, щастлив и обичан от близките си. Човек би могъл да направи този полет и поне за миг да се откъсне от суровата и жестока реалност. Понякога ни е много трудно да се съсредоточим върху положителното, като напълно неутрализираме вредното въздействие на хората и събитията особено, когато сме попаднали в неподходяща компания или пък неразрешим спор.

''Човек, който е господар на търпението, е господар на всичко останало!'' – Джордж Савил

Всъщност търпението е първата крачка към извисяването, то е и единственият начин да трансформираме една неприятна ситуация в хубав спомен. Може би си мислите, че това е невъзможно, но то е факт, особено при хората, които са успели да достигнат едно по-висше духовно ниво и които без проблем са достигнали до всички кътчета от своите полети към неизвестното.

При тях неизвестното същност е облечена в жизнена сила, която им помага да се преборят както със своите вътрешни конфликти, така и с неприятните моменти, които животът бурно им изпраща. Всевиждащото и всепоглъщащото съзнание е отворено за положителните емоции, като е открило начин да елиминира, още в зародиш всяка трудност, неприятност и конфликт.

Всеки човек е способен да достигне това ниво и да действа по-умерено и спокойно, вместо да се превръща в невротичен индивид, търсещ поредния скандал за да нахрани душата си. Сега може би вече разбирате къде се намира и тънката граница, която трябва да прескочим за да подобрим себе си и да се докоснем до хармонията. 

''Ако опозицията между два елемента е съвсем реална на определено ниво на съществуване, тогава тя трябва да изчезне и да намери хармонично разрешение, преминавайки през синтез или интеграция на по-високо ниво!'' – Рене Генон

Самоконтролът е най-добрият съветник, който ни помага да премислим най-добре ходовете си и да вземем възможно най-правилните решения. Можем винаги да се изключим в тежките моменти и да запълним съзнанието си с щастливи мисли, но можем и да го програмираме да търси бързо решение, с което по-мигновено да излезем от поредната неприятна ситуация или безсмислен конфликт, в който сме попаднали.