Най-добрите неща в живота се развиват с времето

  • Сподели:
Най-добрите неща в живота се развиват с времето

Когато играете бързата кратка игра, печелите малко, но когато играете последователната дълга игра и си давате време да се развивате, печелите много. Така че бъдете нетърпеливи в действията си, но бъдете търпеливи в резултатите си. 

Най-добрите неща в живота се развиват с времето.
Дървета. 
Връзки. 
Процъфтяващ бизнес. 
Деца.

Това е един урок, който ми отне много работа, за да науча - че всичко значимо в живота изисква дългосрочен ангажимент. Именно тогава спрях да търся преки пътища, забавих темпото и пренастроих мисленето си така, че да обмислям само дългосрочни занимания.

Истината е, че жертвата, ангажираността и упоритата работа са основополагащи части от уравнението, за да стигнеш там, където искаш, а наградата е от другата му страна. Не съществуват преки пътища или хитрини. Има само отдадена, целенасочена работа, която се натрупва и разцъфтява в нещо значимо, когато настъпи подходящият момент. 
За да напишете книга, трябва да седнете и да пишете една по една страниците. За да преплувате океана, трябва да плувате всеки ден. За да изкачите връх в планината, трябва да се изкачвате по едно стъпало наведнъж. За да постигнем нещо голямо и да пожънем плодовете, първо трябва да се потрудим на езика на труда.

Съсредоточете се върху това къде искате да бъдете след пет години, в кого искате да се превърнете, и всеки ден предприемайте малки стъпки, които биха ви придвижили в тази посока. Така ще създадете положителен ефект на доминото в живота си. И докато го правите, дайте си време да разцъфнете в него - играйте на дългата игра, никога на кратката.
Истинската психическа сила променя правилата на играта. Изграждате я, като съзнателно се съсредоточавате върху това, което можете да контролирате (вашите входящи и изходящи ресурси), и игнорирате това, което не можете да контролирате (вашите резултати).

Истинската психическа сила е способността ви да се съсредоточавате и пренасочвате към това, което можете да контролирате, и да игнорирате всичко останало извън него - това е единственият начин да запазите ентусиазма си да продължите напред.

Как да го постигнете? 
Съсредоточавате се върху входящите и изходящите си ресурси и вярвате, че ако продължавате да полагате труд, резултатът ще бъде във ваша полза. 
Животът, който преживявате, е просто отражение на нагласата ви. Във всяка една житейска ситуация можете или да се занимавате и да се оплаквате от всички лоши неща (неща, които не можете да контролирате), или да насочите вниманието си към всичко, което можете да направите (това, което можете да контролирате - вашите входове и резултати). Малко по малко, ден след ден, като практикувате съзнателно последното, ще изградите огромна смелост и умствена сила.