Не е нужно да си заклет егоист, за да обичаш себе си и да живееш щастливо

  • Сподели:
Не е нужно да си заклет егоист, за да обичаш себе си и да живееш щастливо

Добрият и качествен живот идва тогава, когато осъзнаем своята стойност, когато спрем да се чувстваме длъжни на другите, тогава когато сами изграждаме своето бъдеще. Това не означава непременно да обърнем гръб на хората, които държат на нас и да не се интересуваме от чуждите проблеми, за да бъдем щастливи, просто трябва да надникнем в себе си и да защитаваме собственото си щастие.

Роденият егоист никога не се допитва до нуждите на другите, не се интересува от техните проблеми и тревоги. Той изгражда целия си живот върху основата на това да задоволи всички свои потребности, дори ако се налага за сметка на чуждото щастие. Но всъщност това е абсолютно погрешен кармичен избор, който впоследствие идва към нас с пълна сила и ни показва, че не можем само да грабим от живота и да нараняваме околните, без да сме дали в замяна малка част добрина. За да бъде напълно удовлетворен и щастлив от живота си, човек трябва на първо място да обича себе си, което по никакъв начин не е свързано, нито с егоизъм, нито пък с нарцисизъм, а с чиста обич към нашата същност, душа и тяло.

Щастливият човек не само, че обича себе си, но той се стреми да не позволява на външни фактори да променят пътя, който е избрал, нито пък да влияят на неговото духовно и емоционално настроение. Той не само, че е взел бъдещето си в ръце, но и е избрал да бъде сам господар на земните си дни, като е взел решението да не се подчинява на чужди интереси и никога да не бъде зависим от хорското мнение. Много е просто, ако човек иска да бъде щастлив, не трябва да има съмнения в стойността и всички онези качества, с които са заредени тялото и душата му. Колкото по-малко вяра имаме в себе си, толкова повече позволяваме на другите хора да отнемат частица от нашето щастие и от живота ни.
Когато спрем да живеем за хората и погледнем над това, колко различни и необикновени сме, ще разберем колко красив и стойностен е животът ни. Любовта към себе си е онази мощна сила, която ни позволява да преминем напред чисти и неопетнени от хорските интриги, клюки, злоба и манипулация.

Е, вече сами разбирате, колко е важно в днешно време да знаем стойността си и никога да не подаряваме своето време на хора, които не се интересуват от нас, нито пък да възлагаме големи очаквания на тези, които нямат място в живота ни, защото щастливият човек уважава себе си и никога не допуска някой случаен човек да отнема щастието му.
Истината е, че ако не се погрижим навреме за себе си и винаги поставяме на второ място своите нужди и желания, никога няма да успеем да усетим красотата на живота и да се впуснем в необикновените мигове, за които си заслужва човек да живее.