Неуспехите и несгодите са най-големите учители

  • Сподели:
Неуспехите и несгодите са най-големите учители

Природата, смехът, добротата, любовта и състраданието към себе си - най-добрите и най-красивите неща в живота са несъвършени и безплатни.
Слънчеви залези. Плуване в морето. Разходка сред природата. Събуждане, за да станем свидетели на изгрева над планините. Прегръдка в продължение на минута. Смях. Доброта. Любов. Състрадание към себе си. 

Въпросът, над който винаги размишлявам, е защо изразходваме толкова много от времето, енергията и парите си, за да търсим временно удоволствие в материални блага, когато можем да намерим вечен смисъл в красотата, която съществува навсякъде около нас?

Можете да намерите утеха в природата.
Можете да намерите любов в състраданието към себе си.
Природата ви успокоява, смехът има магията да ви съживява, а добротата и състраданието към себе си изтъкават тъканта на любовта във вашия свят. И колективно те лекуват рани.

Неуспехите и несгодите са най-големите учители - има причина да виждаме светлината на звездите само в най-тъмните моменти.
Случвало ми се е да се срамувам да кажа, че съм се провалила. Сега осъзнавам, че това е благословия, защото провалът ти дава опит и те учи как да не правиш нещата, така че следващия път, когато опиташ, да си по-склонен да успееш. Първо трябва да се провалиш, за да успееш. Тогава неуспехът е една стъпка по-близо до успеха, отколкото да не опиташ. 

Случвало ми се е да се обезкуражавам от несгодите. Сега го приемам, защото знам, че препятствията не са там, за да ни спрат, а за да ни дадат шанс да изградим сила, характер и устойчивост, за да ги преодолеем. 
Заедно с това неуспехът и несгодите ни напомнят, че не трябва да се влияем негативно от собствените си разочарования, а по-скоро трябва да им отговорим с положителен ентусиазъм, който би ни дал шанс да процъфтяваме въпреки тях. 

Така че, когато се окажете на дъното, напомнете си, че само в тъмнината можем да видим звездите на небето. По същия начин само в най-тъмните моменти светлината може да влезе в нас. Ето защо тези, които са били наранени най-много, имат най-голяма способност да се излекуват. 

А изцелението, както и всичко останало, което можем да контролираме в живота, е избор. Отваряме вратата към него, след като се научим как да станем по-благодарни за борбата си, по-благодарни за всички малки благословии в живота и по този начин - по-ценно същество заради тях.
Бъдете любопитни, задавайте въпроси за всичко и ако искате нещо, поискайте го. Живейте с такава нагласа и ще разберете, че когато една врата се затвори, винаги се отваря друга. 

Осъзнах, че с напредването на възрастта сме по-склонни да се вслушваме във вътрешния си критик, но също така разбрах, че единственият начин да заобиколим това е да засилим гласа на вътрешното си дете. Тези, които го правят, са тези, които остаряват, но остават млади по дух. Те са от хората, които виждат това, което искат - възможността, а не препятствието - и правят едно от двете неща: или го искат, или го постигат.

Това е така, защото любопитното ни вътрешно дете е това, което ни позволява да изследваме, да задаваме въпроси и да творим. То е двигателят на нашето удивление и въображение. А всички ние трябва да се заиграем с по-голямо чувство за чудо, ако искаме да предизвикаме промяна в живота си.

Истината е, че степента, до която ще стигнете в живота, е свързана с три неща: колко сте любопитни, колко често задавате въпроси и колко вероятно е да предприемете действия. 

Когато се свържем отново с вътрешното си дете, добавяме нов солиден слой критично мислене. И именно тази любопитна нагласа ще ви помогне да осъзнаете, че животът е щедър, когато една врата се затвори, друга се отваря - просто трябва да сте достатъчно изобретателни, за да я създадете.