Няколко полезни съвета към родителите на хиперактивни деца

  • Сподели:
Няколко полезни съвета към родителите на хиперактивни деца

Хиперактивността при децата е пряко свързана и с дефицит на вниманието, което може да се наблюдава, както при момичетата, така и при момчетата. Нормално е децата от време на време да забравят домашните си, да се разсейват по време на час, да действат без да мислят или да не могат дълго време да стоят кротко на едно място. Но невниманието, импулсивността и хиперактивността също са признаци на разстройство с дефицит на вниманието и свръх хиперактивност. 

Хиперактивността е често срещано разстройство на неврологичното развитие, което обикновено се появява в ранна детска възраст, обикновено преди седемгодишна възраст. Силната активност затруднява децата да възпрепятстват спонтанните си реакции. Всички познаваме деца, които не могат да седят мирно, които изглежда никога не слушат, които не следват инструкциите, без значение колко ясно ги представяте или които изпускат неуместни коментари в неподходящ момент. Понякога тези деца са етикетирани, като ''проблемни'' или критикувани, че са мързеливи и недисциплинирани. Те обаче може да имат подобно разстройство определящо се с дефицит на внимание и хиперактивност.

Няколко факта за хиперактивните деца
Хиперактивните деца са в състояние да се концентрират върху дейностите, които харесват. Но колкото и да се опитват, те имат проблеми с поддържането на фокуса, когато задачата е скучна или повтаряща се. Хиперактивните деца може да направят всичко възможно, за да бъдат добри, но все пак да не могат да седят мирно, да стоят тихо или да обръщат повече внимание на детайлите. Може да изглеждат непокорни, но това не означава, че действат нарочно и  напук на родителите си. Свръх активността често продължава и в зряла възраст, така че не чакайте детето ви да надрасне проблема, лечението всъщност може да помогне на вашето дете да се научи да управлява и минимизира симптомите. Често се предписват лекарства за разстройство с дефицит на вниманието, но това може да не е най-добрият вариант за вашето дете. Ефективното лечение включва също образование, поведенческа терапия, подкрепа у дома и в училище, упражнения и правилно хранене.

Симптоми на хиперактивност
Когато много хора мислят за разстройство с дефицит на вниманието, те си представят излязло извън контрол дете в постоянно движение, отскачащо от стените и смущаващо всички наоколо. Но реалността е много по-сложна. Някои деца са хиперактивни, докато други седят тихо, някои пък поставят твърде много фокус върху дадена задача и имат проблеми с пренасочването си към друго занимание. Други са само леко невнимателни, но пък прекалено импулсивни.

Признаците и симптомите на детето с разстройство с дефицит на вниманието зависят от това кои характеристики преобладават.
Децата, които имат симптоми, като прекалена импулсивност, липса на внимание и хиперактивност, често се пренебрегват, тъй като в повечето случаи за родителите те не изглеждат разрушителни. Симптомите на невнимание обаче имат последствия: влизане в конфликтни ситуации с родителите и учителите за неспазване на указанията; недостатъчно добро представяне в училище или пък сблъсъци с други деца заради това, че не играят по правилата.
По принцип очакваме по-малките деца да бъдат лесно разсейващи и хиперактивни, както и с импулсивно поведение характеризиращо се с опасното изкачване или изречената обида, които често се открояват при децата в предучилищна възраст. До четири или пет години обаче повечето деца са се научили как да обръщат внимание на другите, да седят тихо, когато им е наредено и да не казват всичко, което изниква в главите им. Така че когато децата достигнат училищна възраст започват да се открояват и в трите поведения: невнимание, хиперактивност и импулсивност.

Съвети към родителите
Ако детето ви се бори със симптоми, които приличат на хиперактивност и дефицит на вниманието, не чакайте да потърсите професионална помощ. Може да лекувате симптомите на детето си, като хиперактивност, невнимание и импулсивност, без да имате диагноза разстройство с дефицит на вниманието. Опциите, с които да започнете включват насочване на детето ви към терапия, прилагане на по-добра диета и план за упражнения и промяна на домашната среда, за да се сведат до минимум разсейванията. Ако получите диагноза дефицит на внимание, тогава може да работите с лекаря, терапевта и училището на вашето дете, за да направите персонализиран план за лечение, който отговаря на неговите специфични нужди. Ефективното лечение в детска възраст включва поведенческа терапия, образование и обучение на родителите, социална подкрепа и помощ в училище.

Съвети за отглеждане на хиперактивни деца
Въпреки че разстройството с дефицит на вниманието не е причинено от лошо родителство, има ефективни родителски стратегии, които могат да изминат дълъг път за коригиране на проблемното поведение. Свръх активните деца се нуждаят от структура, последователност, ясна комуникация, награди и последствия за тяхното поведение. Те също се нуждаят от много любов, подкрепа и насърчение. Има много неща, които родителите могат да направят, за да намалят признаците и симптомите на дефицит на вниманието, без да жертват естествената енергия, игривостта и уникалността, с която е заредено всяко едно дете по света. Погрижете се за себе си, за да можете по-добре да се грижите за детето си. Хранете се правилно, спортувайте, спете достатъчно, намерете начини да намалите стреса и потърсете подкрепа лице в лице от семейството и приятелите, както и от лекаря и учителите на вашето дете.