Крисчън Бейл ще създаде домове за деца, лишени от родителски грижи

  • Сподели:
Крисчън Бейл ще създаде домове за деца, лишени от родителски грижи

Стремежът да използва привилегированото си положение, за да помага на другите, винаги е присъствал в живота на Крисчън Бейл.

Роденият в Уелс 50-годишен актьор го изпитва на гърба си, когато наблюдава баща си Дейвид Бейл, който протестира срещу Маргарет Тачър. "Израснах с баща, който винаги е бил много активен и алтруистичен. Като дете не разбирах какво точно правеше баща ми, но ми харесваше и се възхищавах как се застъпваше за другите", спомня си той за покойния си баща. Освен че дарява пари за каузи, Бейл се включва пряко в една от тях, като създава общност за деца сираци, където братята и сестрите могат да останат заедно, вместо да бъдат разделяни в различни приемни семейства. Проектът представлява своеобразно малко село в Палмдейл, Калифорния, в което Бейл ще инвестира 22 млн. долара. Очаква се проектът да бъде завършен до 2025 г.

Разположено до парк и в близост до търговска зона, това малко селище, което ще включва десетина къщи, две студиа за преходни жилища и обществен център, се намира в Палмдейл, град с население около 150 000 души, разположен на 60 мили северно от Лос Анджелис, и ще бъде първото по рода си в Калифорния.

Проектът се оформя като част от организация, наречена "Together California", която Бейл създава заедно с Тим Маккормик, който е бил изпълнителен директор на "Детски селища" в САЩ в продължение на почти две десетилетия до преди няколко месеца, когато напуска, за да се присъедини към Бейл; и с Ерик Есраилян, професор по медицина в Калифорнийския университет, който също така е филантроп и известна личност.

"Това, което сме напът да направим, е нещо абсолютно ново и напълно необходимо. Представете си огромната болка и травмата от това да загубиш родителите си или да бъдеш откъснат от родителите си, а след това да загубиш братята и сестрите си - децата не заслужават това. Надявам се, че това селище ще бъде първото от многото и се надявам, че хората могат да дойдат и да се присъединят към нас, за да отворим очите си за това, което се случва точно под носа ни. Това са нашите деца и ние трябва да им помогнем'', каза Бейл пред The Hollywood Reporter на церемонията по полагане на основите.

Актьорът от "Батман" разработва идеята още от раждането на дъщеря си Емелин през 2005 г., когато научава колко много деца са под опека в Калифорния.