Опитът, който натрупваме след 50-та си година

  • Сподели:
Опитът, който натрупваме след 50-та си година

''Животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят, за да бъдат разбрани!'' – Ралф Уолдо Емерсън

Когато сме млади, всичко около нас изглежда значително по-различно, тъй като още не сме достигнали до този натрупан материал наречен опит, който когато преминем през средната си възраст ни помага да избягваме препятствията и да не навлизаме в същите ями, в които сме се потапяли преди години. 

Всяка възраст носи своята красота, докато сме малки сме безгрижни и проблемите още не са станали част от живота ни, но с всяка изминала година ние събираме и трупаме информация, която в бъдеще време започва да ни служи, като помощта патерица, на която да се опрем и с която да си помогнем, когато ни е най-трудно.

Животът има способността да ни поднася изненади, но обикновено когато сме млади те биват по-различен тип, а когато преминем през 50-та си годишнина, постепенно започваме да се вълнуваме и да вярваме в доста по-различни неща. Преди тази възраст повечето хора са склонни да се доверяват сляпо на това, което чуват да вярват, че промяната може да настъпи, без дори да са вложили някакви сили и време в нея, както и в красивата част, която предлага любовта, но в действителност с всяка една изминала година натрупан опит, ние осъзнаваме колко опасно е да подарим своето доверие, особено на хора, които не са били част от живота ни през последните няколко години. Ставаме скептици и започваме да отброяваме с една тъга всяка следваща година опит. 

Положителната страна на това, че сме изминали 50 години живот се крие в това, което сме оставили зад гърба си и нашите най-големи постижения повечето хора свързват със създаването на семейство и уютен дом.

През годините опитът започва да ни учи, че когато нашите мисли са чисти и позитивни няма невъзможни неща, но колкото повече мрачни мисли завладяват съзнанието ни, толкова повече объркват живота ни и ни правят неспособни да се радваме на онези тайнствени чувства, които събират хората и които вкарват този лъч светилна, от който всеки един жив човек се нуждае.

Опитът на 50-те в действителност е израстването и просветлението, което всички ние получаваме, защото именно тогава ние разбираме, че смисълът не се крие в денонощната работа, нито пък в постоянно връхлитащите ни тревоги. Той се крие в милите спомени, които нашата душа е успяла да запечата във времето и един ден да отнесе със себе си.

Децата, любимият човек и близките хора създават този златен кръг изпълнен с мечти и спомени, който ни окрилява и който ни помага да преминаваме през годините с едно умиление и вярата, че сме постигнали всичко в този свят.

''Животът не е да намериш себе си. Животът е да създадеш себе си!'' – Джордж Бърнард Шоу