Осем съвета към родителите, които искат да изградят силен, мотивиран и щастлив човек – част 1 

  • Сподели:
Осем съвета към родителите, които искат да изградят силен, мотивиран и щастлив човек – част 1 

Всеки родител при раждането на първото дете, разбира в действителност колко сложна задача е да изградиш човек от тази малка прашинка живот, която си създал. Истината е, че с времето задачата на родителите става не по-малко сложна, а моделирането на бъдещия характер е от ключово значение за създаване на един успешен, здрав, силен и достоен човек, който един ден ще успее да вземе живота си в ръце и да гони мечтите си. Но преди това трябва да научи своите уроци и да попие правилните примери от родителите си, които ще му гарантират едно наистина добро бъдеще. 

Това са съветите, които всеки родител трябва да прочете и да предаде на своя наследник, ако иска да спести много трудности и житейски разочарования на детето си. Не винаги можем да предотвратим неприятните ситуации, но пък за сметка на това можем да предадем много полезни и стойности уроци на своите деца, които занапред ще им помогнат да поемат отговорност за своите действия и да оценяват, както хората, така и дребните неща в живота си, които не са материални, но пък носят усещане за хармония в човешката душа.

1. Полезната храна ни гарантира добро здраве
Много е важно да изградим полезни навици, които ще помогнат на детето да се чувства здраво и да има енергия за игра. В този случай трябва да бъдем много силни и да не позволяваме детето по никакъв начин да манипулира вече взетото решение да се храни здравословно и да спазва някои основни правила, като например – редовно измиване на зъбите, оправяне на леглото, ритуали за преобличане, когато се прибере в къщи и преди сън – задължително пижама.

Истината е, че всеки полезен съвет, който сме успели да откраднем във времето, можем спокойно да приложим на практика, щом се отнася до здравето на най-важния човек в живота ни, а именно детето ни. Още от най-ранна детска възраст, трябва да запретнем ръкави и да обясним колко са полезни зеленчуците и как витамините съхраняват нашето добро здраве – можем да приложим научени фрази, песни, приказки или да си измислим някаква игра, която ще направи малко по-лесна задачата ни да обясним на своето дете колко важно е правилното хранене за бъдещото му здраве.

2. Истината винаги печели доверие, но само с една лъжа можем да насочим живота си изцяло в погрешна посока
Още от четири-пет годишна възраст нашия наследник трябва да започне да прави разлика между лъжата и истината, а ние самите трябва да се съсредоточим върху това да му покажем нагледно, колко болезнена и грозна е лъжата.

Когато искаме да създадем достоен човек, на когото останалите да имат доверие и да му се възхищават, трябва да създадем усещането в детето, че лъжата е нещо, което не му е нужно в този живот, защото тя винаги води след себе си много напрежение, болка и разочарования, които то може да си спести, ако бъде напълно открит и почтен човек към другите хора. 

3. Пробвай пак – ще успееш
Винаги насърчавайте децата си и не се опитвайте да им отрязвате крилата, защото ако го направете ще създадете човек, който не вярва в собствените си способности и е пълен неудачник. Колкото по-рано започнете да разговаряте със своето дете, че няма никакъв проблем, когато нещо не се е получило от първия път и че винаги може да опита пак – толкова по-бързо то ще получи нужната мотивация и ще придобие вътрешна сила да се бори с живота.

Когато от отсрещната страна някой не спира да ти повтаря, че си слаб, глупав и не можеш да направиш нещо като хората - в твоето съзнание директно се запечатват част от тези негативни послания, които на по-късен етап в живота започват не само да те спъват, но и те застопоряват години наред на едно и също мрачно място, където не можеш да се развиваш успешно и да наблюдаваш, колко красив и цветен е всъщност животът.

Много е важен родителския подход, както и мотивационното послание, което ще изпратим към своето дете, ако искаме да създадем силен, борбен и успешен човек, трябва да изградим в него усещането, че всичко е възможно и че винаги има начин - има ли желание. Отказването и крачката назад изграждат слаб човек без самочувствие, който е неспособен да се грижи за интересите си и това е основната причина всички да го мачкат и да бъде винаги на последно място. Не отрязвайте крилата на децата, а създайте усещането в тях, че светът е красив и рано или късно, чрез упоритост и последователност в действията си, те ще могат да изградят желания живот и да сбъднат всяка своя мечта.

4. Ред и дисциплина
Веднъж изпуснали юздите родителите трудно биха могли да си възвърнат контрола над възпитанието, затова е хубаво още в самото начало да научим своето дете на отговорност, която на по-късен етап в живота му задължително ще му послужи и ще му отваря или пък затваря много кариерни врати. Безотговорният човек е нежелан, където и да отиде, затова хубаво се замислете, какво искате вашето дете да получи в бъдеще – сигурност и добра реализация или пък недоволство и липса на желание да се захване с каквато и да е било работа.

Когато моделирате стойностен и умен човек, запомнете, че е важно да го научите да не се плаши от труд и че всеки труд бива възнаграден по някакъв начин, но за целта то трябва да положи някакви усилия, ако иска да получи определена привилегия.

Така например може да му давате малки награди за това, което е свършил като задължения и разбира се, същевременно с това да заложите и на стария изпитан метод, ако не иска например да си почисти стаята, бройте до три и го накажете. По този начин детето ще разбере кой държи контрола, но по-важното е, че ще получи и един много ценен урок и той е да не се скатава от своята работа, както и в никакъв случай не му позволявайте да прехвърля своите задължения и отговорности на някой друг и по този начин да се чувства богопомазан. Защото един ден това възпитание ще се стовари върху самите вас и ще разберете колко погрешно е да смятаме, че децата ни могат сами да придобият най-важните навици, без да сме им дали правилните съвети и да сме ги научили да бъдат дисциплинирани и сериозни към живота. Несъмнено ще дойде време, в което животът ще ги блъска, а за да останат силни, ще е нужна добра подготовка и дисциплина, разбира се.

Очаквайте продължение...

Виж още