Пет начина да се отървем от депресията и да се изпълним с положителна енергия

  • Сподели:
Пет начина да се отървем от депресията и да се изпълним с положителна енергия

Около 300 милиона човека по целия свят страдат от психически и душевни разстройства, като депресии или иначе казано ''тихата пандемия'', която бързо заразява ума, мислите, емоциите и дори цялото ни тяло. В днешно време депресията, тревожността и паник атаките са най-често срещаните психологически проблеми, които обхващат голям процент от населението.

Има моменти в живота ни, когато усещаме някаква липса и не се чувстваме удобно на мястото, на което се намираме. Точно в тези моменти през съзнанието ни започват да преминават всякакъв вид негативни мисли и спомени, които ни карат да се чувстваме още по-нещастни и самотни.

Ако усещаме, че се намираме в някаква дупка, която ни кара да се чувстваме емоционално и физически изцедени и не можем да открием нищо красиво и важно в живота си, трябва да изпробваме тези пет начина да подобрим настроението си, когато разбира се, това състояние е още в самото начало и не се е превърнало в дългогодишно заболяване. В този случай най-добрият начин да излезем от този труден етап, е да се посъветваме с клиничен психолог или психиатър. 

1. Променете режима си на хранене
Понякога неправилното хранене и липсата на ценни вещества ни карат да се чувстваме мрачни, без никакво желание за активност и с липса на енергия. Затова можем да започнем отстраняването на стреса и вредните мисли, като променим напълно режима си на хранене и включим повече полезни витамини, фибри, ядки, плодове и морски храни. Понякога липсата на полезни съставки в нашия организъм започва да влияе, както на добрата ни физическа форма, така и директно на психиката ни. Едни от приетите за полезни храни срещу депресията са – банани, фурми, портокали, смокини, лимони, морски дарове, спанак, авокадо, билкови чайове и овесени ядки.

2. Включете спорт и разходки сред природата
Движението е много важно, затова да се преборим по-бързо с психологическите атаки и разстройства. Милиони пъти сме чували поговорката ''Здрав дух в здраво тяло!'' – и тук тя ще ни бъде от голяма полза, защото когато се движим, вниманието ни на първо място е ангажирано с нещо по-различно от негативните мисли, които до този момент са изпивали съзнанието ни, а на второ място, чрез спорта или разходката успяваме да пречистим енергията си и да се заредим с нова, както и с по-добър тонус. Ако искате да се отървете от депресията, просто се запишете на някакъв спорт, ходете на фитнес или си правете дълги разходки сред природата, защото тя притежава една наистина вълшебна сила да зарежда ума и духа ни с позитивни вибрации.

3. Поговорете с близки до вас хора
В някои случаи хората отключват депресивни състояния, притиснати от някакъв проблем, за който не откриват на момента решение и така оставят тревожността и негативизма да завладее напълно мислите и емоциите им. А когато се затваряме в себе си и нямаме желание да споделим какво ни тревожи пред хората, които държат на нас и от които бихме могили да получим добър и ценен съвет, ние в действителност сами се обричаме на една постоянна апатия, тъга, гняв, болка и отчаяние.

Затова е важно, още в самото начало, когато усетим, че ни завладяват подобни натрапчиви и вредни мисли, да ги изхвърлим от себе си, независимо дали ще изберем да ги заменим с положителни или просто ще поговорим с близък човек, който би могъл да ни предостави полезна информация и да ни помогне да погледнем ситуацията от друг нов ъгъл.

4. Намерете занимание или хоби, с което да се чувствате ангажирани
Когато човек е ангажирал вниманието си с дадена задача или пък работа, по-рядко има време да се отдава на каквито и да е било мисли. Затова, когато усещаме, че тъгата надделява в душата ни, трябва да се съсредоточим върху някакво занимание, което ни кара да се чувстваме добре и което заема цялото ни внимание, само така ще можем да стопираме психологическите атаки и да съхраним мисълта си чиста. Движението, правилната храна, работата и общуването са четирите основни крачки за справяне с емоционалната тревожност и различните видове психологически заболявания. 

5. Поканете позитивните мисли в съзнанието си
Когато човек реши да се затвори в себе си и изключи всякакъв външен контакт, нещата не само, че започват да се задълбочават във времето, но и в повечето случаи става все по-трудно да се справим с тези проблеми. Затова винаги трябва да имаме очи за красивите неща в живота, да не спираме да мечтаем, защото мечите подържат нашата вяра в по-добро бъдеще и не ни позволяват да попаднем в капана на депресията.

Виж още