Петте вида човешки взаимоотношения, които трябва да развиваме всеки ден

  • Сподели:
Петте вида човешки взаимоотношения, които трябва да развиваме всеки ден

Благополучие? То зависи и от това как и колко взаимодействаме с другите. Но има взаимоотношения, които са по-необходими от други, за да водим здравословен и щастлив живот.

"Човекът е социално животно. Природата го е създала, за да живее със себеподобните си", казва Аристотел в "Никомахова етика", показвайки как още в гръцкия свят през IV в. пр. н. е. е имало пълно осъзнаване на социалната природа на човешките същества, на необходимостта им да се свързват помежду си, за да се стремят към състояние на благополучие. Да, но социализирането не е лесно, или поне не е лесно за всички по един и същи начин. Срамежливост, интровертност, липса на самоувереност, недоверие, причинено от негативен опит в миналото.

Има толкова много причини, които могат да накарат един човек да ограничи до минимум общуването с връстниците си и да се затвори в себе си. Това обаче неминуемо оказва отрицателно въздействие върху неговото равновесие и като цяло върху благосъстоянието му. Ето защо е от изключителна важност да положите всички възможни усилия, за да се свържете с другите.

Но кои са видовете взаимодействие, от които всички ние се нуждаем, за да водим здравословен и балансиран живот? В своята неотдавнашна книга "Да поговорим за самотата: търсенето на връзка в един самотен свят" експертът по взаимоотношенията Симон Хенг определя пет.

Според Симон Хенг човешките същества трябва да култивират разнообразни социални взаимоотношения, за да достигнат пълния си потенциал. Пет от тях са абсолютно фундаментални.

Микровръзки. Поздрав от човек, когото не познаваме, но често срещаме на път за работа, усмивка от непознат, който ни държи отворена врата или ни отстъпва място. Това, разбира се, са елементарни норми на добро възпитание, но тези микровръзки са и стълбове на човешките взаимоотношения. Чрез визуалния или вербалния контакт те всъщност влияят на настроението, като насърчават отделянето на окситоцин и допамин - съответно хормон и невротрансмитер, които в крайна сметка намаляват стреса.

Връзка със себе си. Определен от Хенг като "процес на свързване с ценността и пълнотата на самия себе си, независимо от формата на преживяването, което имаме", този втори тип взаимоотношения се установява на индивидуална основа. За да можем да общуваме правилно с другите, първо трябва да се научим да го правим със себе си, като култивираме самоуважение и открием своята идентичност. Как да постигнем това? Например чрез медитация, контрол на дишането, спорт, водене на дневник: това са все добри начини да разберем по-добре себе си и по този начин да улесним контакта с другите.

Интимна връзка. Това е най-близкият и личен вид взаимодействие, което можем да създадем. То е това, при което човек е най-уязвим, но и най-спокоен, защото знае, че е приет въпреки несъвършенствата си. От основно значение е, че интимната връзка може да приеме формата на любовна връзка, синовна връзка или много близко приятелство.

Релационна връзка. По-повърхностна от интимната, релационната връзка се отнася до социалната тъкан, която заобикаля индивида по повече или по-малко близък начин, и може да включва както приятели, така и семейство. Това е вид социална връзка, на която може да се разчита в случай на нужда, независимо дали става въпрос за взимане на децата от училище, подаване на ръка по време на преместване или дори просто за даване на уред назаем. С други думи, взаимодействие с това, което можем да наречем "разширено семейство".

Колективна връзка. Този последен вид взаимодействие се фокусира върху принадлежността чрез общи интереси. Тези колективни връзки често са свързани с дейности в свободното време и хобита и пораждат чувство за принадлежност към група, като например спортен отбор или асоциация.

За да бъде социалният живот удовлетворяващ, тези пет типа взаимоотношения трябва да се развиват едновременно, като се избягва изоставянето на един от тях в полза на друг. Това е въпрос на баланс. Разбира се, правилната комбинация от механизми за контрол и баланс може да се окаже трудна за постигане, но си заслужава да положим усилия. Винаги давайте приоритет на качеството пред количеството.

Виж още