Пет умни, но елегантни урока, които научихме от модното ревю на Джамбатиста Вали

  • Сподели:
Пет умни, но елегантни урока, които научихме от модното ревю на Джамбатиста Вали

Дефилето на Giambattista Valli за пролет-лято 2024 г. на Седмицата на модата в Париж ни радва с ценни съвети за стила: тези пет идеи са лесни за прилагане веднага.

Очаквахме Giambattista Valli на подиума на Седмицата на модата в Париж. Дизайнерът, роден в Рим, но осиновен парижанин (през 2005 г. той основава в Париж едноименната модна къща), беше награден вечерта на 29 септември в Музея Пикасо с медала Кавалер на ордена за изкуство и литература, който се присъжда на хора, отличили се в сферата на изкуството благодарение на световноизвестната си визия.

А кой по-добре от Вали да получи тази награда? Той го доказа за пореден път на модния подиум по време на Седмицата на модата в Париж, където представи една женствена фигура, която знае как да бъде практична и същевременно да остане изключително елегантна, без да се отказва от нотката романтизъм. Огромните, остри рамене на блейзърите ви връщат в 40-те години на миналия век, а структурираните, но раздвижени рокли напомнят за една грациозна мода, като облаци в небето. Внимание привличат и чантите, изцяло сребърни, с форма на гърба на костенурка. По този начин модното ревю се превърна в момент, изпълнен с вдъхновение - от това как да се облечем, за да отидем в офиса, до перфектния тоалет за посещение на церемония, например сватба. До парти край басейна или на плажа, благодарение на интелигентното наслояване, на което може да се подражава.

Ето петте стилистични насоки, които да приложите на практика в ежедневието.

Бялата рокля (или костюм) с принт
Може би и заради това признание, както и заради привързаността му към римските му корени, той избра да носи принт на модния подиум за пролет/лято 2024 г., вдъхновен от Grand Tour - дългото пътуване из континентална Европа с неопределена продължителност, което младите аристократи от XVIII в. предприемат, за да усъвършенстват знанията си. Сред избраните спирки очевидно са Рим, както и Истанбул, Атина и Неапол. Дизайнерът решава да отпечата всички тези дестинации на знанието върху някои от роклите си - изцяло бели, памучни или копринени - в колекцията, като микромозаечни декорации. Изкуство, което не би могло да бъде по-подходящо за дизайнера, сега в официалното си качество на нов Рицар на изкуствата и литературата, който най-добре съчетава италианската чувственост и безпроблемния стил, характерен за французите.

Сутиенът в полезрението
Понякога забравяме колко много може да промени един детайл и да преобърне визията с главата надолу. Това се случва тук, на модния подиум, с бельото, и по-конкретно със сутиените, линейни или с по-сложна плетка, от дантела: те се превръщат в последния щрих на тоалета, издигайки го на по-високо ниво на елегантност. Виждат се с дълбоки деколтета и могат да се зърнат под рокли с едно рамо, следвайки правилото, че съблазняването не познава конкретни кодове.

Блейзърът върху гащеризон с къси панталони
Мъжествен блейзър с презрамки и остра кройка, който бихте могли да "откраднете" от гардероба му. Спуска се до под бедрата, а Giambattista Valli го съчетава с къси панталони или микро гащеризони, отново с къси панталони, сатенирани. Финалният щрих е сандал с бижута, за да е перфектен в офиса, дори и сега, когато температурите са меки, а след това да се отбиете на аперитив, без да се прибирате вкъщи.

Сребърни аксесоари
В допълнение към сребърните сандали и хипер ярките макси обеци, инкрустирани с кристали, това, което се открои на подиума - и привлече всички погледи - е твърда микро чанта, за носене строго на ръка, която наподобява гърба на костенурка. Изключителен предмет, който почитателите на чантите с форма на животни ще искат да включат в списъка си с желания.

Малиновият цвят
Това не е ярко червено, нито е бордо. Този цвят е елегантен, почти царствен нюанс, напомнящ точния оттенък на сочния горски плод. Вали го комбинира с неговите силно разпознаваеми плавни, драпирани рокли или с женствени волани, украсени с бродерии във формата на цветя, издигайки го до перфектния нюанс, с който да присъствате на церемония. Включително и на сватба, тъй като е точно такъв нюанс, който не блести като цвета на страстта.

Виж още