Пет фрази, с които да потушите конфликта

  • Сподели:
Пет фрази, с които да потушите конфликта

Понякога се налага да навлизаме в по-драматични ситуации, в които много бързо добрата дума отива на заден план и бива изместена от взаимни упреци, обиди и скандали. В тези моменти само психически устойчивите хора успяват да запазят пълно самообладание над случващото се и потушават конфликта, още докато е в зародиш. За да можете по-бързо да излизате от конфликтните ситуации, трябва на първо място да се научите да елиминирате напрежението и да не се фокусирате върху обидите и нарастващия скандал. Вместо това трябва да заложите на ясното съзнание и да се концентрирате върху положителната част от случващото се, ако не искате постоянно да се въртите в омагьосания кръг на противоречията и ненужните нападки. 

Разберете как да се справяте с кризисните ситуации и да не попадате в излишни конфликти, които само отнемат енергията ви и пречат на развитието ви.

1. Нека се успокоим и заедно да потърсим решение! 
Колкото и напрегната да ви изглежда ситуацията се погрижете за своето психическо здраве, като не допускате никакви негативни емоции да преминават през съзнанието ви, още по-малко пък да контролират действията ви. Тази фраза ще ви помогне за момент да потушите напрежението и заедно със своите събеседниците да потърсите най-доброто решение, чрез което да излезете от трудната ситуация.

2. Хайде да погледнем случващото се от друг ъгъл! 
Освен видимите факти обикновено във всеки конфликт се крият и допълнителни щрихи, които всъщност са и основните провокатори на напрежението. Затова се опитайте да насочите вниманието на своите събеседници върху решението на проблема, не върху причините, които са виновници за случващото се в момента.

3. Сподели ми как се чувстваш и защо си толкова гневна!
Много е важно да покажем на човека срещу нас, че се опитваме да го разберем и да влезем в неговите обувки, защото това е единственият начин, с който бихме могли да потушим напрежението и да заговорим на един и същи език.

4. Ще изслушам и твоята гледна точка!
Чрез тази фраза ще покажем на своя опонент, че за нас е важна неговата гледна точка по казуса. Затова е много важно да дадем възможност на човека срещу нас да изкаже гледната си точка, защото това е единственият начин да изгладим разногласията помежду си.

5. Нека да говорим спокойно, защото само така ще можем взаимно да се изслушаме и да достигнем до консенсус!
Понякога, когато хората се намират под афект, започват волно или не да повишават тон, а оттам конфликтът започва да придобива грандиозни размери. Затова ако искаме бързо да потушим скандала и да не ''подливаме масло в огъня'', трябва да успокоим своя събеседник, след което да се постараем да запазим добрия тон. Ако не се получи, винаги можем да внесем една от резервните фрази, която има за цел да убеди събеседника ни, че гневът е най-лошият съветник и че ако искаме да говорим, трябва да спазваме задължително добрия тон, в противен случай разговорът просто е безсмислен. Фразата, която ще ни помогне да кажем, че не искаме да бъдем участници в конфликта е: ''Аз съм спокоен, говоря открито и по същество без излишно напрежение, затова ако искаш да продължим разговора, трябва да намалиш тона и да се съсредоточиш върху основната тема, за която сме се събрали!''