Пет съвета, които ще ви помогнат да се справите със самотата

  • Сподели:
Пет съвета, които ще ви помогнат да се справите със самотата

Въпреки че понякога е нормално да се чувстваме самотни, ние много по-добре виреем, когато се намираме в някаква общност. Когато се чувствате изолирани и откъснати от другите, това може да се отрази, както на психическото, така и на физическото ви здраве, повишавайки нивата на стрес, предизвиквайки депресии и увеличавайки риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Ако се чувствате изолирани и сами този набор от инструменти предлага прости начини да се справите със самотата и да укрепите връзките си.

Съвет 1: Търсете постоянно контакт с приятелите и семейството ви, независимо колко далеч живеят.
Организирайте групови разговори с приятели, можете да играете парти игри или да гледате заедно спортни събития. Можете да планирате срещи или обедни почивки с вашите колеги, ако работите от разстояние или от вкъщи. Още един добър вариант да не се чувствате самотни е да се запишете на някакви уроци, например по чужди езици, йога, танци, рисуване или към онова, от което сте силно привлечени. Когато се почувствате самотни, просто позвънете на своите близки приятели или роднини, това ще ви откъсне за момент от неприятното усещане за изолираност. 

Съвет 2: Не се страхувайте да се смесите с общността, както онлайн, така и лично.
Свързването с други хора не трябва да се ограничава до близки приятели, семейство или колегите от работа. Дори общуването с непознати може да помогне в борбата със самотата и негативните ефекти от социалната изолация. Може дори да развиете приятелства за цял живот, когато започнете да се отпускате и не се страхувате да завързвате нови запознанства.

Съвет 3: Помагайте на другите хора.
Освен че разширявате социалната си мрежа, помощта изпратена към други хора може да добави смисъл и цел към живота ви. Изпратената безкористна добрина може да бъде също толкова полезна за вас, колкото и за тези, на които помагате.

Съвет 4: Прекарвайте повече време навън на чист въздух.
Ако работите от вкъщи е лесно да се чувствате затворени между едни и същи четири стени всеки ден. Дори да пътувате до работа, може лесно да попаднете в рутината, която е ограничена до пътуване до работното ви място, след което до връщането ви вкъщи. Опитайте се да отделите време, за да се насладите наистина на природата. Когато прекарваме повече време на чист въздух и на открито, ние не само ще подобрим усещането си, но ще можем да се запознаем и с нови хора.

Съвет 5: Погрижете се за цялостното си психично здраве.
Чувството за самота може да активира реакцията на тялото ви ''бий се или бягай'' и да увеличи нивата на стрес. За да компенсирате това, отделете време да подхранвате духа си, да подобрите настроението и перспективите си и да защитите психическото си здраве. Научете се да се отпускате. Практикуването на техника за релаксация, като медитация е отличен начин за облекчаване на стреса, напрежението и безпокойството. Ако изпитвате носталгия по дома, любимите ви хора ви липсват или сте отделени от вашето щастливо място, медитацията с ''насочвани изображения'' може да бъде особено полезна за вас. Насочваните изображения използват силата на вашето въображение, за да визуализират по-щастливи моменти и да отпуснат тялото и ума ви.