Защо е толкова полезна медитацията и как тя може да промени живота ни

  • Сподели:
Защо е толкова полезна медитацията и как тя може да промени живота ни

''Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде!'' - Ошо

Чрез техниките за медитиране човек е способен да придобие умствена яснота напоена от доза мъдрост и хармония, което е и основната точка, от която събираме опит и се насочваме към усъвършенстване. Колкото по-често разширяваме своето съзнание, толкова по-голям обем от информация умът ни успява да преработи, а техниката за медитиране ни помага да получаваме по-голяма радост от събраните знания. 

Чрез медитацията човек е способен да се пренесе на едно по-високо духовно ниво и да осъзнае съществуването на другите измерения, в които присъства, единствено спокойствие, хармония и пълна отдаденост. И не само това, човек може спокойно да се докосне до различни нечовешки форми и същества, като намери голяма част от отговорите, които касаят сегашния му живот.  Хората медитират с една единствена цел и тя е да се откъснат за миг от земята и като издигнат съзнанието си да увеличат притока на своята духовна енергия, помагаща им да намерят смисъла, както в събитията от своя живот така и в своите емоционални усещания. 

Чрез медитацията човек може да получи и много отговори от своите предишни животи и като върне лентата назад може да разбере смисъла на кармата и как дадени събития в миналото му успяват да повлияят на днешното му съществуване. Освен за релаксация и успокояване на ума, медитацията ни помага да развием своя духовен, умствен и емоционален потенциал над всички житейски разочарования, като ни учи да се вглеждаме не толкова в препятствията, а в мъдростта която носят след себе си. 

''Всички ние сме уникални. Никога не питайте никого какво е правилно и какво не е. Животът е експеримент в хода, на който следва да се изясни, какво е правилно и какво не е. Понякога можете да постъпите неправилно, но това ви дава съответния опит, от който вие ще получите облага!'' - Ошо

Хората практикуващи често медитация успяват да внесат по-голямо равновесие и баланс в живота си, защото вече са успели да осъзнаят смисъла на своето земно съществуване, който е пряко обвързан с духовния мир и красотата на дребните детайли, носещи усещането за съвършенство. Всеки човек по света е способен да достигне пълното съвършенство стига да разтвори ума и душата си за него, това е достатъчно, за да може да изпита пълно удовлетворение от живота си. Има различни видове медитации, които ни помагат да се преборим със стреса и да съхраним вътрешното си духовно и емоционално тяло от ударите на съдбата. 

Някои медитации са за по-силна концентрация, други за релаксация, мъдрост, фокусиране на вътрешния ''Аз'' и достигането до по-висши цели. Достатъчно е само да си поставим дадена цел, след което да потърсим най-подходящата медитация и така постепенно ще можем да се усъвършенстваме и развиваме духовно, като междувременно получаваме безброй много скрити послания и отговори, които на другите хора им костват изключително много време и усилия, докато успеят да ги достигнат и намерят себе си. 

Медитацията може да се практикува в голяма група от последователи, но може да се прави и самостоятелно, според желанието ни. В групите на първо място хората търсят допирните точки, от които да започнат и чрез които заедно да постигнат желания баланс и хармония. За хората, които до този момент не са практикували подобни техники, съществуват по-прости и кратки медитации, които помагат на човек да усети прилива на енергия в тялото си.

В следващите нива той ще може да работи с тази енергия да я разпределя и да търси различни варианти, чрез които да усъвършенства своето духовно и емоционално тяло, докато не достигне най-висшите нива, чрез които човек ще може да ръководи правилно всички процеси в живота си, като предизвиква към себе си единствено мир хармония и пълно щастие.

''Това тяло ще бъде взето от смъртта, но преди да го вземе смъртта, дай го на любовта!'' - Ошо