Храната за ума е медитацията, а за тялото е физическата активност

  • Сподели:
Храната за ума е медитацията, а за тялото е физическата активност

Изследователи от Харвард са успели да разберат как медитацията действа върху човешкия организъм и как благодарение на тези техники човек увеличава производството на мозъчни клетки. Те са открили много интересен факт и той е пряко свързан с контрола, който притежава медитацията върху нашия мозък. 
Учените чрез помощта на много изследвания са установили, че тя влияе изключително благоприятно върху мозъка ни, като освен че е способна да свали стреса и нервното напрежение, тя успява да съхрани и да даде живот на нови мозъчни клетки.

Ако човек истински държи да бъде здрав и да се радва на дълголетие, просто трябва да съчетае двете техники и най-добрите храни за нашето тяло, а именно медитацията и физическите упражнения. Не е нужно да посещаваме специални зали и да влагаме огромни средства в тези свои начинания, колкото до физическите упражнения, можем да ги практикуваме абсолютно навсякъде - това правило с пълна сила се отнася и за медитацията. Все повече информация бихте могли да намерите за различните видове техники за медитация, които ще ви помогнат да се пренесете на едно по-висше духовно ниво и да усъвършенствате себе си.

Истината е, че всичко това, което днес открива Запада, вече е създадено от Изтока – като начини, чрез които да подобрим духовното си състояние, да зареждаме тялото си със сила, да балансираме живота си и да намерим нужната хармония в него.
За да можем да възстановим и съхраним своето духовно равновесие, трябва да наблегнем, както на техниките за пречистване и упражнения с нашето съзнание, така и на физическите упражнения, които ще закалят тялото ни. За да се снабдим с жизнена сила и да заредим тялото си с енергия трябва на първо място да освободим ума си от всичко, което е в състояние да развали това равновесие и баланс, след което да наблегнем върху правилните начини на дишане.

Упражнения за раздвижване на тялото
Поставете килим и специална стелка за упражнение върху земята, след което седнете, като изправите гърба и раменете. Краката трябва да бъдат изпънати напред. Започнете да движите ръцете си нагоре, после надолу в кръгови движения. След което направете същото упражнения с краката. 

Упражнения за духа и ума
Концентрирайте се, след което изчистете съзнанието си. Наблегнете върху онези емоции, които създават във вас усещането за мир и хармония, след това запълнете мисловно тялото си с тях. Съсредоточете се върху притока светла енергия, която благодарение на правилното вдишване успява да навлезе във вас и да промени хода на събитията в живота ви. Когато човек е спокоен и в хармония със собствените си чувства, той успява да вникне по-надълбоко върху смисъла на своя земен път, като ръководи напълно своя ум, тяло и емоции в посока извисяване, хармонизиране и усъвършенстване.