Как самотата се отразява на нашата психика и емоционалност

  • Сподели:
Как самотата се отразява на нашата психика и емоционалност

Според направени дълги проучвания, една от най-честите причини хората да развиват различни депресивни и тревожни разстройства е свързана именно с тяхното емоционално състояние и усещането за самота. По направена статистика повече от половината хора, които страдат от депресии, всъщност са ги отключили именно поради факта, че изпитват някаква душевна липса, която ги е подтикнала да се затворят в себе си. 

Все по-често в днешно време ни се случва да скриваме чувствата си, вместо да се изчистим от тях, като най-елементарният начин за това е да седнем и да обсъдим своите тревоги с най-близките си хора като – роднините, приятелите или пък интимните си партньори. Вместо това обаче огромен процент от хората предпочитат сами да се преброят със своите психологически демони, които в повечето случаи оказват сериозно влияние на цялостното им състояние, не само психическото, но и емоционално, духовното и дори физическото. 

В моментите, в които започнем да се изолираме от външния свят, ние постепенно отключваме безброй много страхове, които от своя страна ни карат да се чувстваме още по-неуравновесени и нестабилни. И така този омагьосан кръг не спира да се преплита и да внася една мрачност в живота ни. В днешния свят все по-често човек изпада в подобен тип състояния, обикновено дължащи се на различни външни фактори, които го карат да се отдръпне от обществото, като създаде своя собствена мисловна черупка, в която да се скрие.

Мисловната черупка обаче не е най-добрият вариант, чрез който да се предпазим, а е начин да се откъснем още повече от реалността, затова човек трябва да се научи да се изправя пред проблемите и да ги разрешава на момента, без да запечатва лошите спомени в душата си и без да обременява ума си, като постоянно натрупва негативността, която волно или не събира в житейския си път. Самотата отнема желанието ни да видим нещата по реален и положителен начин, което от своя страна ни кара да се чувстваме изгубени, нещастни и емоционално празни. 

Оказва се, че самотата е главният виновник, затова човек да не може да контролира своите емоции и да подреди мислите си, защото тя има способността да блокира съзнанието ни и да претъпява усещането ни за това, което в действителност се случва. Много често човек е склонен да се затваря в себе си с ясната идея да преживее тревогите си, след което да продължи напред, но огромен процент от хората, когато веднъж изключат и навлязат в своята мисловна черупка, след това трудно успяват да се върнат в началната точка. Вместо това продължават да задълбават над проблемите, прегръщайки самотата и заблуждавайки се, че тя е техен съюзник, като в действителност именно липсата на хора, с които да поговорим и да изчистим притесненията си, ни кара да попадаме все по-често в капана на депресиите.