Три начина за ефективно и качествено общуване с близки и колеги

  • Сподели:
Три начина за ефективно и качествено общуване с близки и колеги

Нормалното общуване има своите тънкости и може би ви се е случвало да се опитате да проведете разговор с човек, който е твърде субективен или пък предубеден и в този момент някак започвате да се чувствате така, сякаш общувате със стена или друг невидим предмет в стаята. Понякога се изискват твърде големи усилия да комуникираме балансирано и спокойно с хора, които по някакъв начин се стараят да ни провокират. За да можем да разширим своя социален кръг и да открием златната среда в общуването, трябва да спазваме следващите няколко правила, които ще ни гарантират спокоен диалог, дори и с най-неуравновесения човек на Планетата. 

1. Изслушвайте своя събеседник
Огромен процент от хората са твърде емоционални и активно преследващи теми, които отключват в тях някакво вълнение и често, именно това стои в основата на импулсното прекъсване на събеседника, не само с цел да вземат думата, но и да нахвърлят онова, което са събрали, като информация преди да са го забравили. Този подход е абсолютно погрешен и обърква напълно правилната комуникация. Ако човек иска да навлезе на по-дълбоко ниво в разговора и да събере важна информация от събеседника си, на първо място, трябва да се постарае търпеливо и спокойно да изслуша какво иска да му съобщи човека отсреща, както и да се опита да вникне в тази информация, която би могла да му бъде свръх полезна за в бъдеще.

2. Първосигнален отговор 
Често пъти допускаме фатални грешки благодарение на тази наша импулсивност, която напълно замъглява възможността ни да осмислим правилно случващо се около нас и така под напора на емоциите, успяваме да изстреляме стотици думи в минута, за които на по-късен етап искрено съжаляваме. Не винаги първосигналният отговор е правилното решене и както са казали старите хора, винаги е по-добре 100 пъти да премериш, преди да отрежеш. Това правило с пълна сила се отнася и до нормалното общуване, независимо с кого провеждаме този важен диалог, дали са наши колеги, роднини или приятели, трябва първо да осмислим онова, което смятаме да предоставим като информация, преди думите ни да са излезли извън контрол.

3. Агресивни събеседници
Животът ни среща с всякакъв тип хора, както със спокойни, уравновесени и приятни събеседници, така и с твърде нетърпеливи, емоционални и дори вулгарни хора, затова е важно да знаем, как да подходим особено във втория случаи, за да можем да си спестим излишен стрес и нерви. В случай, в който се сблъскваме с прекалено неприятен човек, с когото дори не искаме да контактуваме, на първо място, трябва да не забравяме добрия тон и правилото на 10-секундното премисляне.

Агресивните събеседници обикновено се вбесят и биват поставени на място тогава, когато техният конкурент извади солидни доводи, доказателства и неоспорими факти, защитаващи напълно неговата теза, това кара грубият нахалник, просто да се отдръпне и да осъзнае, че човекът до него е прекалено запознат с обстановката, затова не е нужно да провежда ненужни спорове с него. Срещу подобен тип немлъкващи, досадни, мрънкащи и иначе казано дразнещи събеседници, имаме два варианта: единият е да избягаме, а вторият, е спокойно и с уравновесен тон да навлезем директно с факти срещу тяхната теза. Така ще игнорираме бързо възможността те да спорят с нас и да ни изваждат извън контрол.