Как стресът и липсата на общуване развалят и най-успешните любовни връзки – част 2

  • Сподели:
Как стресът и липсата на общуване развалят и най-успешните любовни връзки – част 2

Хармонията идва тогава, когато партньорите осъзнаят колко е важно да общуват спокойно и да подкрепят и изслушват човека до себе си, защото няма как да вникнем по-надълбоко в ситуацията, ако не искаме да чуем какво точно се опитва да ни сподели любимият човек.

Може би ви се е случвало да се приберете вечер от работа и още с влизането от вратата да се вкопчите в незначителни грешки на половинката си, като например - недовършени домашни задължения, забравени сметки или пък нещо, което партньорът ви е обещал, но не е успял да направи през деня. В този момент не само, че пердето ви пада пред очите, но и оставяте гневът да се намести изцяло във вашето съзнание и така вместо да потърсите добрия диалог и да разберете какви всъщност са причините за това, вие избухвате от напрежението, което се е загнездило в гърдите ви.

Това е една от основните грешки, които масово двойките правят и истината е, че този подход е най-неправилният и носи голям риск от въвличане в ненужни конфликти, които биха вкарали допълнителен стрес в иначе спокойните ви отношения. Когато се научим да слушаме и говорим правилно с партньора си, ще можем да обсъдим онова, което не ни харесва, което ни притеснява и което искаме да променим и заедно ще намерим най-добрите възможни варианти, но ако се оставим на яростта и гнева - няма да стигнем до никъде. 

Най-лошите врагове за всяка връзка са – стресът, гневът и ненужният конфликт произтичащ от факта, че партньорите не успяват да запазят самообладание и да изчистят спокойно проблема, вместо това те го обличат във всякакви обвинения, грозни реплики и гняв, затова огромен процент от двойките предприемат най-крайните мерки, като раздяла и развод. Отново повтаряме, че когато има проблем има и решение, достатъчно е само да седнем и да обсъдим спокойно случващото се без натиск и излишни емоции, защото това е единствената гаранция да запазим връзката си стабилна и заедно да извървим пътя си напред към бъдещето! 

Затова трябва още в самото начало да осъзнаем доколко тези отношения са важни за нас и ако в действителност изпитваме силни чувства, трябва да обсъдим с този човек най-успешния план, който ще внесе спокойствие в отношенията ни. 

Този план се състои в три основни стъпки и те са - на първо място, доверие и изслушване, независимо какво се е случило и двамата трябва да дадем шанс на другия да сподели всичко онова, което му тежи в момента. Така заедно ще открием начин да се справим с проблема. Втората стъпка се състои в това да преработваме негативните емоции, вместо да ги изсипваме върху човека, който най-малко ги заслужава, а именно партньора ни. Когато успеем да канализираме чувствата си и не действаме под напора на моментния стрес, вместо това включим своя разум в картината ще можем да проведем един спокоен диалог, чрез който да достигнем до синхрон. 

Колкото по-бързо осъзнаем, че най голямата пречка в трудните моменти са нашите емоции, толкова по-бързо ще се почувстваме добре и ще заживеем в хармония със себе си и с човека, с когато делим един покрив. На трето място е подкрепата – каквото и да се случва в живота ни, трябва да знаем, че усещането, че някъде там има човек, който мисли за нас и на когото можем да разчитаме безрезервно, е най ценното, което можем да открием в този свят. 

Най-важните елементи за създаването на сплотена връзка са доверието, правилното общуването и подкрепата от любимия човек, а когато имаме тези три основи, означава, че притежаваме една наистина прекрасна и здрава връзка. 

Виж още