Загубата на комуникация е първата стъпка към раздялата

  • Сподели:
Загубата на комуникация е първата стъпка към раздялата

Брачните консултанти са на мнение, че какъвто и проблем да има в една връзка, двойката трябва да се постарае да не спира да обсъжда проблемите за да може да изглади конфликтите - в противен случай тревогите ще се напластяват с времето, докато в един даден момент просто ще ескалират. Когато комуникацията липсва на преден план излиза едно невидимо напрежение, което всъщност е и първата крачка към по-сериозните конфликти, които са способни напълно да разрушат и най-добрата връзка.

Затова е важно партньорите никога да не отрязват мостовете един към друг, дори в това натоварено и стресово ежедневие да намират допирни точки и да обсъждат тревогите си.
Психолозите са на мнение, че винаги има начин да подобрим общуването с половинката и да променим посоката на своите отношения стига силно да го пожелаем.

В тези връзки, в които партньорите оставят недоизказани думи и премълчават важни събития от своя съвместен живот, в даден момент настъпва времето за равносметка или по-скоро времето за изчиствате на недоразуменията. Всъщност истината е, че за да се радваме на истински здрава връзка, трябва да направим вложение в нея, да отделяме време, в което да опознаваме другия и дори в дадени моменти да е ужасно трудно да намираме общи теми на разговор, трябва да се опитваме постоянно да търсим допирни точки със своя партньор, защото колкото повече време минава в стресови разговори или пък в мълчание, толкова по-вероятно е тази връзка да се разпадне.

Казват, че за здрави отношения партньорите трябва задължително да практикуват постоянен диалог, в който заедно да търсят и да откриват отговорите на всички онези въпроси, с които постоянно ни предизвиква животът. Във всеки брак и връзка има етапи на застой, в които партньорите вече са се опознали, а рутината е заместила онази пареща тръпка от опознавате и изучаването на другия, но именно тогава започват и по-големите неприятности. При липсата на добра комуникация между половинките се отключват различни видове проблеми, като например желанието да изпитаме нови усещания, да намерим друг човек, който може да ни даде всичко, което смятаме, че ни липсва в ежедневието.

Значително по-лесно е обаче да поработим върху това, което вече имаме и в което сме вложили много време, усилия и чувства в сегашната си връзка, в която просто трябва да намерим отново пътя към своята половинка за да можем да се насладим на щастливо бъдеще. Съвместният живот често пъти се оказва голямо предизвикателство обвързано с постоянна адаптация и дори разпръскването на искри в комуникацията с другия човек.

Значително по-добре е да изкажем своето мнение гласно и да изчистим недоразуменията, отколкото да си премълчим обидата и да се правим, че нищо не е станало, защото в противен случаи недоизказаните мисли в даден момент ще се превърнат в онова камъче, което ще разруши цялата връзка.
Всъщност в разминаването на мненията с партньора ни няма нищо лошо, по-важното е, че и двамата сме споделили своите гледки точки в търсене на най-правилното решение. Но когато мълчим и очакваме всичко някак от само себе си да се разреши, обикновено даваме шанс на недоизказаните думи и обидите, в един даден момент от нашата връзка, да ни залеят и да разрушат всичко онова, което години наред сме градили с много любов и постоянство.