Джулиан Мур: ''Колкото повече остарявам, толкова повече искам да бъда автентично себе си''

  • Сподели:
Джулиан Мур: ''Колкото повече остарявам, толкова повече искам да бъда автентично себе си''

Г-жо Мур, веднъж отбелязахте, че кариерата на един актьор може да се изпари за един миг. Все още ли вярвате в това?

- Е, мисля, че това, което казах, е, че не е безпрецедентно. Случва се. Често си мислите: "Какво стана с този актьор? Къде отиде?" Разбира се, има смекчаващи вината обстоятелства, обикновено нещо се е случило, но това не е гаранция. Актьорството е работа на свободна практика, както всяка друга работа на свободна практика. Дори в днешно време, работа, която се предполага, че е дългосрочна, не винаги е такава. Казват, че сега хората имат по шест или седем професии през живота си - така че не се знае.

Можете ли да си представите себе си в друга кариера?

- На този етап би било трудно, защото съм стара. (Смее се) Да се опитам да намеря нещо съвсем ново... Не знам. Забавно е, защото когато синът ми разглеждаше колежи, аз и съпругът ми го придружавахме. Това ме накара да искам да се върна отново в училище. Кой знае?

Предполагам, че никога не можеш да оцениш колежанските си години, докато не приключиш с тях.

- Точно така, едва когато остарееш, осъзнаваш. Когато бях в колежа, учих само драма - сега си казвам: "Как можех да правя само това?". Но пък бях толкова целеустремена. Сега по-скоро искам от децата ми да опитат различни неща. 

Имало ли е момент, в който да искате да се откажете от актьорството?

- Забавното при актьорството е, че когато имаш чувството, че си приключил с него, се появява нещо друго. Точно това е страхотното в него - защото непрекъснато трябва да учиш нещо ново - нов акцент, език, поведение, усвояваш различни умения. Например, веднъж трябваше да карам кола много бързо и да я завъртя в един филм! Никога не бих го направила в реалния живот, но във филма бях готова. 

Как преодолявате тази бариера?

- Просто трябва да намериш начин да се съсредоточиш. Трябва да си наясно какво правиш и къде са камерите, какво се случва на снимачната площадка. Това изисква интензивно съсредоточаване.

Умението да се фокусираш може би е най-важното умение, което един актьор може да придобие?

- Всъщност смятам, че емпатията е най-важното качество. Трябва да се опитате да разберете как се чувстват хората. Това е големият въпрос, който ме интересува, когато правя проучване. Вълнувам се от това какво чувстват хората. Във филма ''Freeheld'' например играя Лорел Хестър - детектив, който умира от рак и на когото е отказано правото да остави пенсионните си обезщетения на партньорката си Стейси Андри. Опитваш се да представляваш някого по най-добрия начин. Истинската Стейси беше толкова щедра с времето си, позволи ми да отида в дома ѝ... Чувствах се благодарна за това преживяване, беше много емоционално.

По-малко ли е напрежението при снимането на комедия?

- И двете носят различни предизвикателства. Опитваш се да намериш истината, но в комедията понякога е по-трудно, защото не знаеш дали си смешен, или не. Никой не може да се смее на снимачната площадка, всички са тихи, а ако се смеят, си мислиш, че просто се опитват да се държат мило. (Смее се)

Какво е необходимо на един герой, за да бъде ролята му интересна за вас?

- Персонажът съществува само в разказа, а аз не знам какъв ще бъде разказът - не мога да направя персонаж от въздуха. Важна е историята му.

Значи не търсите нещо от себе си в жените, които играете?

- Надявам се това, което съм, да не оказва влияние върху ролята. Животът ми е нещо отделно. Колкото повече остарявам, толкова повече искам да бъда автентично себе си. Хората обичат да говорят за силни женски образи, но не е важно актьорът да е силен. За да изиграеш Супермен или Супержена, не е необходимо да си силен. Просто трябва да влезеш в обувките на героя. 

Преживяванията ви на екрана влизат ли някога под кожата ви?

- Опитвам се да оставя всичко зад гърба си, когато се прибера вкъщи, защото децата ми заслужават цялото ми внимание. Освен това, когато работя, се преструвам, че това не ми се случва. 

Дори това да е много трудно...

- Истинският живот не винаги е лесен. Не винаги човек може да гледа нещата от хубавата страна. Но само защото нещо не е положително, това не значи, че е силно негативно и ще ви убие.