Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

  • Сподели:
Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Намиращ се само на 400 километра от София, Белград е "скритата" туристическа перла на Европа, която ако посетите веднъж, не само ще се влюбите завинаги, но ще искате да се върнете отново, за да откриете още от "тайните местенца" на столицата на Сърбия. 

Белград е невероятен "миш-маш" от древна и превратна история, модерно настояще и обещаващо бъдеще, аристократична архитектура и уникално географско разположение около устието на река Сава, която се влиза във величествения Дунав, топло балканско гостоприемство и божествено вкусна скара, която може да изкуши дори и най-заклетите вегетарианци.

Белград е бляскава европейска столица, която е запазила самобитния си дух и атмосфера - почти изчезващо качество във все по-глобализиращия се свят. Дори да посетите Белград само за няколко часа, ще усетите, че многомилионният град е събрал най-хубавото от Сърбия. 

Белград е най-перфектното място за българския заклет пътешественик, защото той се чувства все едно е попаднал в приказно място, а в същото време е като у дома си, благодарение на близките езици, темперамент и манталитет на двата славянски народа. 

История

Плодородните и стратегически земи около устието на Сава и по протежението на Дунав са били заселени още от дълбока древност - преди повече от 7000 години.

Сингидунум e името на първото селище, намиращо се на територията на днешен Белград. Античният град е напълно унищожен при варварските нашествия.

В дългата си и превратна история Белград е разрушаван и построяван наново повече от 40 пъти, доказвайки, че по тези земи винаги са живели горди и упорити племена и народи, които никога не се предават. 

В многовековната история на столицата на Сърбия има голям български принос, за който малцина от нас знаят. А от това може да сме само горди!

След разрушаването на Сингидунум, сегашният град е възстановен по време на Първата българска държава под името Алба Булгарика. Българският княз Борис I (Борис-Михаил) издава и документ за основаването на града. 

Ярка българска следа има и в откъсването на Белград от пределите на Османската империя. През 1867 г. турският гарнизон напуска Белград, изгонен от участниците във Втората българска легия.

Белият град 

Името на сръбската столица идва от намиращите се наблизо бели скали, от които е построена и средновековната крепост. Първоначално хората го наричат "Белият град", ставайки постепенно по-краткото "Белград". 

Има и втора версия (легенда) за произход на наименованието, която отново е свързан с нашата родина. През Средновековието посоките на света са означавани с цвят. Западът се свърза с белия цвят. По това време градът е бил най-западната точка на българското царство, затова съвсем логично е наречен Белград. 

Кръстопът на история

Белград е пълен с история и култура. Ако нямате поне седмица в столицата на Сърбия, няма как да видите всичко, а и не е нужно! Нали пак трябва да се върнете в този темпераментен град.

Само музеите в Белград са над 30, но по-големи музей от Ташмайдан и Палилула няма! Без да бързате, разходете се в тези две забележителности.

Палилула е квартал на Белград, името си придобива по време на османското владичество. По онова време съществува забрана да се пуши в Белградската крепост (наричана Калемегдан) поради опасност от пожар и взрив от съхраняваните боеприпаси. Пушачите излизали да пушат извън крепостта. На мястото за пушене, наричано Палилула, възниква белградско предградие, което днес е централен квартал на града, пълен с история.

Ташмайдан (Ташмайдански парк) е парк в Белград, намиращ се в историческата югозападна част на квартал Палилула. Паркът е част от културно-архитектурния комплекс на Стари Белград.

Тук е мястото да споделим, че Белград се дели на три основи части: Стари Белград, Нови Белград и Земун. 

Шопинг мания 

Красив, модерен и младежки - това е Белград, който е и място, в което и най-претенциозните шопинг маниаци ще се чувстват като в рая. Търговският център на града е площад "Теразие" ("Везни"), около който са разположени няколко големи универсални магазина.

Ако обичате да пазарувате, няма как да подминете и улица "Кнеза Михаила" (Kneza Mihaila) - главната пешеходна улица на Белград, осеяна със скъпи дизайнерски бутици, кокетни кафенета и пекарни, шикозни и традиционни ресторанти. 

Дори да не сте шопинг маниак, задължително си купете поне една от характерните за Сърбия стоки - бродерии, дантели, кожени изделия, плетива, метални изделия, сервизи за турско кафе, сръбски (течен) шоколад, вегета, ракия...

Меката на скарата 

Около улица "Скадарска" се намира най-бохемският район на столицата на Сърбия, известен и с името "Белградският Монмартр". В миналото в този красив квартал са живели най-известните артисти на държавата - писатели, поети, художници, музиканти, актьори, а днес в него са разположени едни от най-добрите ресторанти в града. 

Ако обичате мръвката, то в Белград ще се почувствате като в меката на кулинарното изкуство от месо. Няма по-добра от Лесковашката скара (сръбската скара), приготвена задължително върху дървени въглища.

Освен традиционните кебапчета, кюфтета, плескавица, вешалица и гравче на тавче, тънките познавачи ще бъдат изкушени и от бавно печено агнешко, прочутите ребърца, пикантните разядки...

"Наздраве" ще си кажете с меката плодова ракия (крушова, дюлева, сливова), на която сърбите са ненадминати майстори. 

Вегетарианците също няма да останат разочаровани, защото в Белград има за всеки вкус по нещо.

Скарата може да пропуснете, но задължително отделете поне час, за да изпиете кафе в заведението "Три шешира" ("Три шапки"), основано през 1864 г. Тук по неподправен и самобитен начин ще усетите истинската атмосфера на Белград. 

Забавление до зори

Ако изброеното до тук не ви стига, ще добавим и факта, че в Белград има един от най-яките нощни заведения в Европа, в които ще може да купонясвате до зори. Зад този факт стои една стара традиция - през 1967 г. в сръбската столица отваря врати първата дискотека на Балканския полуостров.

Ресторанти със сръбска жива музика, дискотеки, джаз или ретро клубове, пиано барове, заведения с рок или алтернативна музика... Разнообразието при нощните заведения е толкова голямо, че и най-претенциозният меломан остава безмълвен. 

И в това отношения Белград крие изненади - по Дунав и Сава плават множество големи салове, функциониращи като ресторанти и кафенета през деня и като дискотеки и клубове през нощта. Белград никога не спи! 

Няма да сгрешим, ако кажем, че Белград е столицата на фестивалите - Летен фестивал BELEF, Белградски карнавал с лодки, Белградски джаз фестивал, Белградски бирен фест (най-големият бирен фестивал в Източна Европа) - това са само малка част от събитията, които всяка седмица се случват в сръбската столица. 

Нова година в Белград

Столицата на Сърбия е подходяща да се посети през всички сезони, но най-магическа, бляскава и гостоприемна е около новогодишните празници. Това е времето, в което Белград е световната столица на купона.

Ако искате да посрещнете 2019 г. по един незабравим, различен и темпераментен начин, разгледайте супер предложенията от Sun Travel.

Нова година Белград, хотел N 3*

Нова година Белград хотел CROWNE PLAZA 4*

Нова година Белград хотел HOLIDAY INN EXPRESS BELGRADE CITY 4*

Нова година Белград хотел MOSKVA 4*

Нова година БЕЛГРАД хотел METROPOL PALACE 5*

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Народната скупщина - парламентът на Република Сърбия.

Снимка: pixabay.com / www_slon_pics

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Площад "Република" в Белград, намиращ се в Стария град. Около площада са разположени Националният музей и Националният театър, а в средата е паметникът на принц Михаил. 

Снимка: pixabay.com / RonPorter

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Старият съд в Белград, построен от крал Милан Обренович в края на XIX век. 

Снимка: pixabay.com / zvonko58

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Монументът "Калемегдан", намиращ се в едноименната крепост. На висока площадка, разкриваща красива гледка към Дунав, е издигната каменната колона на победата през 1928 г.

Снимка: pixabay.com / falco

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Монументът "Калемегдан" представлява колона, на която има бронзова фигура на мъж, който държи в едната си ръка меч, а в другата – гълъб, символ на победата и мира. 

Снимка: pixabay.com / falco

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Трамваите са една от емблемите на столицата на Сърбия. 

Снимка: pixabay.com / hpgruesen

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Белград и река Сава, която е дълга 745 километра и преминава през четири държави: Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия. Сава е вторият по големина приток на Дунав след Тиса.

Снимка: pixabay.com / DexD

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Бранков мост над река Сава, който се намира много близо до Белградската крепост ("Калемегдан"). По моста, който е построен през 1957 г., може да преминават превозни средства и пешеходци. 

Снимка: pixabay.com / hpgruesen

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Белград е невероятна амалгама от различни архитектурни стилове от края на XIX и началото на XX век. 

Снимка: pixabay.com / brdja

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Разходка с кораб по Дунав и (или) Сава - една от задължителните атракции в Белград. 

Снимка: pixabay.com / falco

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Средновековният град е споменат за първи път от папа Йоан VIII в писмо до Борис I от 16 април 878 година. Впоследствие Белград е част от Първата българска държава, Византия, Втората българска държава, Кралство Унгария и Османската империя.

Снимка: pixabay.com / falco

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Народният музей в Белград e основан през 1844 г. Колекцията на музея съдържа над 400 000 археологически и художествено-исторически експонати, разделени в 4 раздела: археология, средновековие, нови изкуства и нумизматика. Най-ценното произведение в музея е Мирославовото евангелие от 1190 г., което е сред най-старите и най-ценни ръкописи на кирилица.

Снимка: pixabay.com / falco

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Белград - модерна европейска столица, предлагаща най-доброто от Сърбия.

Снимка: pixabay.com / hpgruesen

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Катедралата "Свети Сава" - най-големият православен храм на Балканския полуостров. Катедрала е издигната в чест на Свети Сава - основоположник на сръбската православна патриаршия. Архитектурата е копие на църквата "Света София" в Истанбул.

Снимка: pixabay.com / falco

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Катедралата "Свети Сава" се извисява над Белград. До построяването на "Свети Сава" най-големият храм на Балканите е храм-паметникът "Свети Александър Невски" в София.

Снимка: pixabay.com / hpgruesen

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Белград е разположен при устието на река Сава, която се влива в Дунав. 

Снимка: pixabay.com / alexsrbija

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Църквата "Свети Марко", намираща се в белградския парк Ташмайдан в близост до Скупщината.

Снимка: pixabay.com / www_slon_pics

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Белградската крепост е укрепление, изградено за защита на средновековния Белград. Не е датирано кога е издигнато първото укрепление, но това най-вероятно става под римска власт. "Калемегдан" е турското наименование на Белградската крепост и на едноименния парк в сръбската столица.

Снимка: pixabay.com / bdane

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Според житията в Белградската крепост са посрещнати учениците на Кирил и Методий, която през IX век е най-западният голям център на българската държава.

Снимка: pixabay.com / Neva79

Белград - балканско гостоприемство и европейски шик

Крепостта на Белград има цитадела и в много отношения е едно от най-уникалните отбранителни съоръжения през Средновековието.

Снимка: pixabay.com / ArvidO