Благовещение е

  • Сподели:
Благовещение е

Благовещение е!

На този голям християнски празник се отбелязва възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

"Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените" така Архангел Гавриил се обръща към Мария.

Този ден се почита от жените и майките, които дева Мария закриля. До налагането на атеизма след 1944 г. на Благовещение се е чествал и Денят на майката.

Честит имен ден!

Имен ден празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Вангелия, Ева, Евангелина и др.

Народни вярвания и традиции

Корените на народния Благовец се губят далече назад във времето – в предхристиянската епоха и езическата обредност, съхранена и обогатявана през годините. Разположен съвсем близо до астрономическото настъпване на пролетта, празникът обединява различни ритуали, предназначени за посрещането на новото начало.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.

Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите.

Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на:

"Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне" и др. под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият ­ "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие змия на него".

Според народните вярвания на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често именно на празника се дупчат ушите на малките момиченца.

Почистването на къщата и паленето на огньове също е задължителна част от празника. Рано сутринта на Благовец се изхвърлят навън боклуците и ненужните предмети. Пали се огън, който прескачат всички, като се стараят добре да опушат босите си крака – вярва се, че това също предпазва от змийските ухапвания през лятото.

Много са и иманярските легенди - съществува поверие, че на този ден над заровените съкровища излиза син пламък. В нощта срещу празника иманярите обикаляли по полета и могили, с надеждата да видят чудния знак.

Част от народните вярвания за Благовещение откриваме в забавния разказ на Ран Босилек "Юнаци"

Празнична трапеза

Макар по време на Великия Пост на Благовещение се яде риба и тя е част от празничната трапеза. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвят ястия със зеленолистни (коприва, спанак, лапад и др.).

Приготвя се и празнична пита, която се намазва с мед и се раздава на близки за здраве.

Предлагаме ви няколко интересни рецепти за празничната трепеза:

Скумрия на фурна "Ропотамо"

Сьомга с портокалов сос

Треска със сушени домати и кайсии

Скумрия в хартия

Печен маринован лаврак с ароматни билки

Източник: БНР, Уикипедия