12 идеи за това как да разделим пространството на зони в жилище с отворен план

  • Сподели:
12 идеи за това как да разделим пространството на зони в жилище с отворен план

Жилищата с отворен план залагат на големи, общи пространства без вътрешни стени и прегради. Идеята е да разполагате с по-малко на брой, но просторни помещения, отколкото с малки, затворени стаи.

Ако ви предстои подобно обзавеждане, вижте няколко идеи за това как да разделим пространството на зони в жилище с отворен план от магазин за мебели, декорации и осветителни тела GRANDecor

1. Подредете правилно мебелите
С помощта на мебелите може да зонирате визуално пространството. Например, ако искате да разделите всекидневната на зона за хранене и такава за почивка, обърнете дивана с гръб към трапезната част – това е явен сигнал, че пространството има различна функция. Може да използвате секция или голям стелаж като параван между двете зони.

2. Поставете килим
Килимът е чудесен начин да отделите оптически две зони една от друга. Може да го поставите под меката мебел или пък да използвате два отделни килима за трапезната и холната част.

3. Използвайте сгъваем параван
Много лесен, бърз и удобен начин да разделите пространството е да използвате параван за стая. Той лесно може да бъде преместен или сгънат, когато нямате нужда от него.

4. Акцент върху тавана
Декорирайте тавана в двете зони, така че да се отличават една от друга. Например използвайте елегантни пендели над трапезната маса и окачен таван с лунички над дневната зона.

5. Използвайте библиотека
Много практичен и стилен начин да разделите помещението е чрез библиотека. Тя създава уютна и приятна атмосфера във всекидневната, а и осигурява място за съхранение на любимите книги. 

6. Разделете със завеси
Завесите могат да красят не само прозорците, а и да се използват като декоративна преграда в общо пространство. Голямото предимство тук е, че винаги може да обедините стаята като просто дръпнете завесата и обратното - да получите усамотение, когато пожелаете. Разнообразието от платове, текстури и десени дава възможност да експериментирате и да добавяте нов декоративен елемент в интериора без да правите цялостен ремонт на стаята.

7. Фиксиран параван
На пазара се предлага голямо разнообразие от стационарни паравани с различни размери, материали и дизайн. Има както варианти за по-плътно разделение, така и прозрачни. 

8. Използвайте растения
Голямо растение или декоративно дърво в саксия може да служи като визуална бариера, отделяща дневната от кухнята или работния кът. Освен това, ще внесе свежест, зеленина и уют в интериора.

9. Стъклена преграда
Стъклената преграда изолира шума, като в същото време запазва проходимостта на светлината между отделните зони. Може да използвате стъклени врати, които създават усещане за общо пространство, но винаги може да ги затворите, ако се налага да гледате телевизор или да приемете обаждане, без да безпокоите другите членове на семейството.

10. Изградете масивна стена
Може да изградите частична стена между двете зони, която да не закрива напълно останалата част от помещението. За да запазите усещането за общо пространство, добра идея е стената да не стига до тавана, а да свършва малко под него. Преградни стени се изграждат бързо и лесно с помощта на гиспокартон.

11. Кухненски остров
Кухненският остров е елегантен и функционален начин за обособяване на пространството за готвене и служи като бариера между него и зоната за хранене и почивка. Освен това, той ви дава допълнителна работна площ и място за съхранение, които са много ценни в кухнята.

12. Плъзгащи врати
Използвайки плъзгащи врати ще може да имате общо пространство когато пожелаете и да отделяте зоните една от друга при нужда. Това е чудесна идея за отделяне на работния кът от зоната за релакс.