8 основни правила за това как да подредим мебелите в дневната

  • Сподели:
8 основни правила за това как да подредим мебелите в дневната

Подреждането на мебелите във всекидневната е важна стъпка към създаването на уютно и функционално пространство. Разположението на всички компоненти, като започнем от дивана и секцията и стигнем до картините и килима, има голямо значение за визията и удобството на вашата дневна.

Ето и някои основни правила за това как да подредим мебелите във всекидневната:

1. Направете план
Пазаруването на мебели и аксесоари без предварително ясен план, определено не е добро решение, тъй като в последствие ще се сблъскате с трудната задача да съчетаете всички компоненти един с друг. Затова първо обмислете от какви мебели имате нужда и къде ще бъдат разположени. Така ще бъдете сигурни, че всеки нов артикул ще пасне на отреденото му място.

2. Изберете интериорен акцент
Фокусната точка е задължителен елемент във всяка дневна. Тя привлича погледа и вниманието върху себе си и подчертава собствения характер на помещението. Това може да бъде камината, красивата гледка през прозореца, произведение на изкуството. Чудесна идея е създаването на акцентна стена с декоративно покритие като тухли, интериорна мазилка или оригинални тапети. 

3. Обособете място за разговори и почивка
Зоната за почивка е едно от ключовите места в дневната. Именно тя събира семейството и приятелите, и е важно да бъде комфортна, уютна и елегантна. 

Обикновено се състои от мека мебел – диван, кресла, фотьойли, табуретки и холна масичка. Най-често се разполага срещу телевизора или камината. За да внесете топлина, изберете нежни цветове за тапицерията на мебелите и украсете с декоративни възглавнички, меки одеяла, свещи и цветя.

4. Групиране на елементи и пропорции
Балансът е много важен при разположението на мебелите и аксесоарите в хола. Правилния мащаб ще направи стаята хармонична и приятна, затова съобразете размера на мебелите с този на помещението. Колкото по-висок е таванът, толкова по-високи могат да бъдат мебелите и обратното. Прекалено обмените мебели ще направят малката стая още по-тясна. Не забравяйте да оставите достатъчно свободно пространство, което ще ви осигури комфорт и простор.

5. Предвидете свободно придвижване в помещението
Свободното придвижване в стаята, трябва не само да е възможно, но да бъде лесно и удобно. Разполагайки мебелите до всяка стена, опитайте да оставите пространство за преминаване не по-малко от 70-90 см. Това не означава всички мебели да бъдат плътно до стената.

Ако стаята е достатъчно голяма, може да ги разположите и в средата, но внимавайте около тях да се минава безпрепятствено. Холната маса трябва да се намира на 30-60 см. от дивана за да бъде удобна за ползване.

6. Изберете килим с правилна големина
Когато избирате килим, трябва да имате предвид размера на стаята и конфигурацията на мебелите. Използвайте килим, който съответства на формата на помещението – ако дневната е правоъгълна, не поставяйте квадратен килим.

Поставяйки килим в зоната за отдих, вие ще я направите по-уютна и привлекателна. 

7. Планирайте правилно осветлението
Таванните осветителни тела са важни, но недостатъчни за цялата всекидневна, затова помислете за допълнително осветление. В зависимост от големината и дизайна на хола, може да изберете красив лампион в единия ъгъл, настолна лампа около къта за четене, вградени стенни осветителни тела, които ще подчертаят интериорни и декоративни елементи.

8. Съобразете големината на картините по стените
За размера на картината, значение има не само стената, на която е поставена, но и мебелите, които се намират около и под нея. 

Широчината на картината трябва да бъде не повече от 75% от размера на мебелите, над които виси. Малките картини са подходящи за малки и тесни стени, например разстоянието между вратата и прозореца. 

Височината на картината трябва да бъде такава, че главният мотив да бъде приблизително на височината на очите. 

Следвайте тези насоки и превърнете всекидневната си в красиво и уютно място, където да прекарвате времето си с удоволствие!