Как да направим всяка стая у дома по-уютна и приветлива

  • Сподели:
Как да направим всяка стая у дома по-уютна и приветлива

Уютът у дома е онова притегателно усещане, което ни кара да копнеем да се приберем и което придава на жилището хармония, топлина и комфорт. Той може да бъде постигнат с цветове, осветление, аксесоари и текстури.

Представете си усещането когато видите масивно, пухкаво одеяло, небрежно метнато върху дивана – може да почувствате мекотата и топлината само щом го зърнете, преди да сте го докоснали. По този начин текстурите влияят на сетивата ни и затова имат заслужено място в интериорния дизайн.

10 съвета за това как да направите всяка стая у дома по-уютна и приветлива от магазин за мебели, декорации и осветителни тела GRANDecor:

1. Съчетайте различни текстури в спалнята
Спалнята е стаята, в която текстилът е на почит. Като започнем от кувертюрата и декоративните възглавнички на леглата и стигнем до завесите и килима. Не се колебайте да комбинирате различни материи, които ще внесат много топлина и уют. Заложете на два ката завеси – тънки и плътни от различен материали и изберете текстилни аксесоари.

2. Стенните покрития са важни
Текстурата на стената също носи уют и енергия в дома. Естествените или декоративни тухли ще направят интериорния дизайн различен, елегантен и ще придадат усещане за уют. Покритията от дърво, изкуствен камък или декоративни мазилки с различни текстури, също са чудесен вариант. За любителите на индустриалния стил, добра идея са покрития от бетон, откритите метални тръби, каменните облицовки и неполираното дърво.

3. Добавете килими
Поставянето на килим във всяка стая определено е една от най-важните стъпки за да вдъхнете уют на дома си. Бъдете смели и поставете дори повече от един килим в големите помещения като всекидневната – например тънък килим в неутрален цвят и малко пъстро килимче под холната масичка.

4. Внесете произведения на изкуството
Още един начин да добавите текстура и комфорт към дома си е чрез различни произведения като изкуството и аксесоари като плетени кошници и панери, глинени съдове, картини, интересни покривки, вази от изискан порцелан, оригинални стенни декорации. Използвайте ги във всяка стая, но пестеливо, за да не постигнете обратен ефект на претрупаност.

5. Сложете текстурирани тапети
Текстилните тапети създават усещане за хармония, топлина и уют. Може да избирате между много различни материи, в зависимост от ефекта, който търсите. Облицовайте цялата стая със самозалепващи тапети или пък създавайте акцентна стена с комбинация от различни или еднородни материали. Покритието може да бъде гладко или релефно, имитиращо различни текстури като сатен, лен, дантела, коприна, бамбук.

Фототапетите също са ефектна декорация за стена, която ще направи всяка стая по-уютна.

6. Използвайте кадифе
Ако има текстура, която придава разкош и лукс на интериора винаги щом присъства в него, това е кадифето. Мекотата и стилът, които излъчва са ненадминати. Може да внесете кадифе в дома си чрез мека мебел като диван, фотьойл, табуретки, трапезни столове, декоративни възглавнички.

7. Заложете на природни материали в декора
Естествените материали ще направят модерния интериор свеж, уютен и топъл и ще поддържат връзката ни с природата. Поставете няколко дърва за огрев в ръчно плетен панер или декорирайте пространството около камината с речни камъчета, шишарки, кестени. Използвайте дървени саксии, кашпи, подноси, букети от свежи цветя.

8. Декорирайте с естествена кожа
Пухкавите кожи просто ни подканят да седнем и да се отпуснем удобно на дивана или креслото. Вписват се отлично както в класическия, така и в модерения интериор и са отличен аксесоар за есенния и зимния сезон. Подходящи са за дивана в дневната, около трапезната маса, на пода в детската стая или кухнята, на креслото за четене в спалнята .

9. Добавете текстура в кухнята
Много често избираме лъскава и гладка повърхност за гръб на кухнята. Въпреки, че това е практичен и елегантен избор, подобни текстури създават хладно и стерилно усещане. За да внесете уют, може да заложите на гръб и плот, имитиращи дърво и да поставите на плота сервиз от красив порцелан, буркани с подправки, саксии със зелени растения и билки, шарена кърпа за ръце.

10. Макрамето отново е модерно
Макрамето може да се превърне в интересна декорация или стилен аксесоар в интериора. Може да си го направите и сами от лен, коноп или вълна и да внесете частица от себе си в обзавеждането на дома.

Доверете се на съветите на магазин за мебели, декорации и осветителни тела GRANDecor и направете дома си по-уютен и приветлив!