Джапанди - комбинация от японска и скандинавска естетика

  • Сподели:
Джапанди - комбинация от японска и скандинавска естетика

Въпреки че може да изглежда като модерна дума, стилът Japandi в интериора е всичко друго, но не и новост. Като смесица от японски и скандинавски интериор - и двата стила имат вековна история - корените им са дълбоко преплетени. "Може би някои хора си мислят, че Japandi се е появил от нищото, но връзката между Япония и Скандинавия е започнала много отдавна", казва Лайла Ритберген, автор на книгата Japandi Living (Lannoo Publishers 2022) и собственик на популярния Instagram акаунт: @japandi.interior.

Макар да е съсредоточена върху спокойните, минималистични, неутрални и функционални интериори, естетиката често прониква не само във външния вид на дома. Този дизайнерски стил и принципи наистина подкрепят здравословния и смислен начин на живот. Той ни учи да откриваме красотата в несъвършенството, да създаваме дълбоки връзки със земята и природата, и да се наслаждаваме на простите удоволствия от живота.

В най-основен смисъл стилът Japandi е смесица от скандинавски и японски дизайн. "Това е движението за дизайн "Изтокът-среща-Запада". Той съчетава японски художествени елементи и философията уаби-саби със скандинавския комфорт и топлина. Както японската, така и скандинавската естетика на дизайна са фокусирани върху простотата, естествените елементи, комфорта и устойчивостта. Ритберген, която е родом от Нидерландия, се влюбва в японския декор и интериор след пътуване до Япония през 2018 г. "Една от причините да обичам Japandi е, че е смесица и повече от един интериорен стил", казва тя. Като цяло в интериорния дизайн Japandi се използват неутрални цветове, висококачествени и естествени материали и се набляга на зеленината и природата. "Както в Япония, така и в Скандинавия хората обичат да прекарват време сред природата и да я внасят в дома си", казва Ритберген.

"Това резонира не само чрез използването на естествени материали като дърво и лен, но и в използването на органични форми и комбинирането им."

''Уаби-саби произхожда от Китай, но преди седемстотин години се превръща в японски идеал. За мен уаби-саби е част от японската култура", добавя Ритберген. "Той възприема красотата на несъвършенството и се примирява с несъвършенствата на света." Според Ритберген уаби означава "селска простота" или "сдържана елегантност", а саби - ''откриване на красотата в несъвършенството, особено в предмети, които са остарели с времето''.

История на стила Japandi
Макар и сега да е по-утвърден, домовете в стил Japandi датират отпреди стотици години. "След политиката на затворени граници на Япония, продължила около 200 години, те отварят границите си в средата на 50-те години на XIX век", обяснява Ритберген. Скандинавските дизайнери и художници започват да посещават Япония и бързо се очароват от японския стил. "Те бяха много ентусиазирани от страната, културата и всички невероятни предмети в магазините. Тези артикули станаха вдъхновение за много художници и дизайнери в Скандинавия", продължава Ритберген.
Според нея причината за това е, че двата стила вече имат много сходства, което прави партньорството много по-лесно. "Японският и скандинавският имат много общо по отношение на дизайна и естетиката: И двете страни отдават голямо значение на простотата, доброто качество, естествените материали и изработката. Въз основа на тяхното сходство се роди връзката между японското и скандинавското дизайнерско движение, който работи хармонично, издигайки се взаимно на следващото ниво." 

Излязъл ли е японският стил от мода?

Въпреки че съществува от доста време, Japandi не е излязъл от мода. Някои дори биха казали, че е по-популярен от всякога - той се затвърди в лексикона на дизайна в началото на 2022 г., което го прави особено актуален. Сред многото стилове в интериорния дизайн Japandi има дълга история. Неговата продължаваща актуалност и търсене означава, че вероятно няма да изчезне скоро. 

Определящи елементи и характеристики на стила Japandi

За да разберете по-добре стила Japandi, разгледайте определящите елементи на двата стила, от които той произлиза. 

Японски интериорен дизайн
Макар и да не са изчерпателни, в японския интериор често се използват следните елементи: акцент върху органични и естествени материали като 
дърво, камък, хартия, памук, ратан. Неутрална цветова палитра с акцент върху по-тъмните и земни тонове като: кафяво, зелено.
Преднамерен и често функционален декор като: чайници, книги, керамични чаши, вази. 
Необезпокоявани пространства. Естествена светлина. 

Скандинавски интериорен дизайн
В скандинавския дизайн на дома често се срещат следните елементи: набляга се на естествените материали, особено на светлото дърво. 
Неутрална цветова палитра с акцент върху по-светлите цветове, като: бяло, кремав цвят, светлокафяво от дървесина като бреза или бял дъб. 
Изчистени линии, непретрупани пространства, естествена светлина.

Как да пренесем стила на японците в дома си
Ако се интересувате от въвеждането на тенденцията за интериорен дизайн Japandi в дома си най-добре започнете с разчистване, тъй като акцентът върху минимализма и мисленето "по-малко е повече" е особено важен за стила Japandi. След това всеки сам решава колко от всеки индивидуален стил да включи в крайната визия. "Можете да изберете дали харесвате жилището си малко по-скандинавско или японско", казва Ритберген. Например можете да изберете да включите по-тъмна цветова палитра, пълна с камъни и тъмно дърво, за да възприемете малко повече японския стил, или да изберете по-светъл, ако искате повече скандинавски стил.