Изключително рядък диамант Laguna Blu на Bulgari е продаден на търг за 25 милиона долара

  • Сподели:
Изключително рядък диамант Laguna Blu на Bulgari е продаден на търг за 25 милиона долара

Събитието на Sotheby's Magnificent Jewels и Noble Jewels Geneva генерира общо 85 млн. долара.
На последното събитие на Sotheby's в Женева блестяха много скъпоценни камъни, но един зашеметяващ засенчи останалите.

Bulgari Laguna Blu, считан за топ лота на събитието "Великолепни скъпоценности и благородни камъни", беше продаден за невероятните 25 млн. долара след четириминутна битка на наддаване между трима участници по телефона и един участник от изложбената зала. 11,6-каратовият фантастичен яркосин диамант, който Приянка Чопра Джонас наскоро носеше на Met Gala, беше последният, за който се наддаваше във втората сесия на продажбата.

Свръхредкият скъпоценен камък помогна на швейцарския филиал на аукционната къща да постигне най-добрите си резултати при продажбата на "Великолепни скъпоценности" и "Благородни бижута" от пет години насам, печелейки общо 85 млн. долара чрез последното си издание. Според Sotheby's повече от половината от 133-те лота на търга са продадени над високите си оценки, като почти всички лотове са продадени на цени в рамките на или над прогнозните.

Продажбата на синия диамант, който бе продаден на участник в търга по телефона, го превърна в най-ценния скъпоценен камък, продаден тази седмица в рамките на всички продажби на бижута в Женева. Той запазва и другите си титли, като най-големия син диамант в бижу на Bulgari и най-ценния скъпоценен камък на марката, предлаган някога за продажба. Римският бижутер поставя океанскосиния блясък в диамантено колие по поръчка за Чопра Джонас, а след това камъкът е изваден и монтиран отново на пръстен - подобен на оригиналния дизайн на къщата от 70-те години на миналия век. Според Sotheby's "Bulgari Laguna Blu е три пъти по-голяма рядкост".

Създаден преди повече от 50 години, диамантът Laguna Blu е исторически скъпоценен камък. "За мен беше привилегия да наблюдавам бляскавото и вълнуващо пътешествие на Bulgari Laguna Blu през последните няколко месеца, знаейки, че той е създаден за първи път през 1970 г.", казва в изявление Оливие Вагнер, ръководител на отдела за бижута на Sotheby's Geneva. "Продажбата на Laguna Blu допълва забележителното представяне на нашата продажба на "Великолепни скъпоценности" и "Благородни скъпоценности", при която изключителните цветни скъпоценни камъни, по-специално изумрудите и жълтите диаманти, пробиха високите си оценки по такъв начин. Няма никакво съмнение, че висококачествените скъпоценни камъни все още могат да достигнат високи цени."

По време на събитието бяха продадени и редица други уникално оцветени камъни за най-високата цена.