Невероятният интериор на Mandarin Oriental Istanbul е отражение на богатата история на града

  • Сподели:
Невероятният интериор на Mandarin Oriental Istanbul е отражение на богатата история на града

Защото едва след като разгледате някои от историческите съкровища на града - като Голямата джамия "Света София" и площад "Султанахмет", централната точка на Константинопол, когато е бил столица на Византийската империя - ще можете да възприемете истински остроумието и чудесата на проекта за интериор, изпълнен от нюйоркската фирма Tihany Design. Елегантните похвати, които отдават почит на легендарното местоположение на хотела Mandarin Oriental, се простират дори до османските мозайки върху кожените калъфи за дистанционно управление на телевизорите и зашеметяващите шарки на Чинтемани (използвани някога върху султанските одежди), украсяващи вътрешността на минибаровете.

Мотивът на лалето - символ на властта, богатството и лукса в османската култура, който е изобразен върху мрамора, огледалата и кованото желязо в града - е изобразен върху бронзов и ониксен мрамор, както и върху плочките във всички 77 стаи и 23 апартамента (цените на последните започват от 16 585 долара на вечер). Сериозните познавачи на местното изкуство биха разпознали и влиянието на Çesm-i Bülbül - техника за производство на стъкло, изобретена от суфийски занаятчия, научил занаята си във Венеция в края на XVIII в. - в осветителните тела, посрещащи гостите в техните покои. Обърнете внимание и на мотива "Дървото на живота" (който свързва небето и земята в турската митология) върху различни стенни панели.

Що се отнася до обществените зони, докато отпивате коктейл преди вечеря в бар "Новиков", забележете бронзово стенно пано, вдъхновено от османските карти, и сковани кожени панели, наподобяващи войнишки доспехи от същия период. Междувременно Nuage - внушителен, четириметров полилей във фоайето - е създаден от френската фирма за осветление Concept Verre, която изработва елементи за султанските дворци. Висящ до главния вход, той е подходящо величествено произведение за посрещане на посетителите в хотел, който по отношение на заетостта и приходите бързо се превърна в най-успешния обект на групата Mandarin Oriental (интересно е, че на второ място е филиалът в Бодрум).

Творческият екип, включващ също сингапурската HBA Architecture и местните архитекти Toner, е отдал почит не само на историческата среда на хотела. Mandarin Oriental Bosphorus се намира на европейската страна на Босфора (кварталът Куручешме е може би най-престижният квартал в града). Почитта към извиващата се водна ивица, на чийто бряг е разположен хотелът - континенталната граница между Европа и Азия, която свързва Черно море със световния океан - е толкова голяма, че повечето апартаменти се радват на гледка към нея от няколко екрана. В много от тях размерите на сградата и леглата са такива, че при събуждане гостите могат да се насладят на гледка към водата в стил безкраен басейн.

Излизайки от стаите, гостите стигат до асансьорите през атриум, обграден от частично прозрачна стена, изработена от австралийска дървесина, която пресъздава нежните вълни на реката. Подобно на султаните от миналото в някогашните политически центрове в близкия стар град, които са наблюдавали анонимно сенатските разговори, гостите могат да виждат и чуват масите, смесващи се във фоайето долу, без да се виждат или чуват. Босфорът може да бъде благодарен и за извитите дървени ъгли в много от апартаментите, които напомнят за интериора на суперяхти, както и за вихрената синя и сива шарка на килимите в коридора.

Ако естетиката на интериорния дизайн е впечатляваща, то съчетанието на архитектура и инженерство зад - или по-скоро под - този имот е направо умопомрачително. Самата сграда, вдъхновена от заобикалящите я богато украсени крайречни имения "Яли", се простира на малко повече от 650 метра по протежение на пролива, докато асансьорът отвежда гостите само три етажа нагоре. И все пак надземните части - включително лоби, барове, ресторанти, бутици, стаи и апартаменти - съставляват само половината от цялата сграда.

Кристалната зала за събития с причудлива форма и колони е вдъхновена от подземните камери на Цистерната на базиликата, която е построена от византийски император през VI в. (снимана е във филма "От Русия с любов") и е само едно от зеещите пространства, достъпни за събития.
Хотелът разполага с общо три подземни бални зали, най-голямата от които е с площ 10 225 кв.м, а стените ѝ са украсени с богати турски тъкани. От шестте по-интимни заседателни зали най-уютна е тази, чийто интериор наподобява вагон на Ориент Експрес, с вграден бар и вградени пейки в стил влак.
След това е ред на спа центърът: общо 37 675 квадратни метра, ако включим и забавящите пулса вътрешен двор и градински площи, които са огрявани от светлина (и следователно са зелени), въпреки че са на нивото на мътните дълбини на Босфора. Освен щедрите по размери басейн и фитнес зала, студио за йога или пилатес и два козметични кабинета, има 11 стаи за процедури и една ВИП стая за процедури - всички със самостоятелни помещения за преобличане и душове в стаята - докато тези, които са се поддали на местния вкус с декорацията, ще се насочат към един от хамамите със самостоятелни помещения за скраб, включително едно, предназначено за двойки.

Сред тези двойки вероятно ще има и младоженци, като се има предвид, че хотелът разполага не само с екип от организатори на сватбени тържества, но и с The Naile Sultan Suite (от около 22 072 долара на вечер). От балкона му елегантно, извито мраморно стълбище води надолу към обградената с басейн зона за събития Bosphorus Garden: пространство, пригодено за сватбени церемонии, в близост до гореспоменатите бални зали. Апартаментът разполага дори с двойни душове, частна хидромасажна вана и стаи за подготовка за големия ден.

Що се отнася до кухнята, насочете се към центъра на града и в Cağaloğlu Hamam (последната турска баня, построена през османския период) ще откриете Lokanta 1741 - мислете за морски дарове и кебап, като например тиквички "Kalye" със салата от ориз и бейби калмари - докато Cuma, скрит сред антикварни магазини в артистичния квартал Çukurcuma, се фокусира върху вкусна турска кухня със съставки, доставяни предимно от близките пазари Feriköy и Kastamonu. Всеки от тях може да се похвали с една от 53-те звезди "Мишлен" в града.

В хотела, освен гореспоменатия бар Novikov (целодневен ресторант, предлагащ меланж от азиатска, средиземноморска и италианска кухня), местата за хранене край реката включват Olea - италианска кухня с подход "Cibo di Famiglia", типичен за превъзходните талиатели с рагу от волска опашка. Планира се изграждането на още ресторанти на брега на морето, което ще направи кулинарния репертоар на хотела още по-еклектичен.

Господарският Royal Bosphorus Suite (от 44 145 долара на вечер) представлява апартамент с площ 5 091 кв. м и дължина на фасадата 164 м, с възможност за свързване с още две или четири спални, разполага с частен фитнес и зимна градина, както и с дневна и трапезария, напълно оборудвана кухня (с дискретен вход за персонала), частна зимна градина и джакузи. Естествено, вие определяте предварително как ще бъде зареден барът в дневната зона.