Новият плаващ парк в покрайнините на Милано

  • Сподели:
Новият плаващ парк в покрайнините на Милано

Студиото за морска архитектура MAST ще превърне една миланска кариера в оазис за отдих с плаваща гора.

Ако се чудите какво да посетите в Милано освен Дуомо, Галерия Виторио Емануеле II и Ла Скала или може би търсите място, където да си починете от шума на мегаполиса, бъдещият плаващ парк в покрайнините на италианската столица на дизайна ще се превърне в идеалното място за убежище сред природата.

След като община Сеграте му възложи да превърне бившата кариера в оазис за отдих, базираното в Копенхаген студио за морска архитектура MAST разработи серия от структури, които ще свържат околните квартали, за да осигурят нова дестинация за жителите на Милано.

На мястото, където в момента има кариера с ширина 1 км и дълбочина 60 м, която не работи от години, предложението на MAST е да се издигнат сгради по периметъра на езерото, свързани с обществена алея и група плаващи острови в центъра на езерото.

"Паркът ще предлага напълно уникален набор от обществени пространства. Посетителите ще могат да наемат малка електрическа лодка и да изследват плаващите острови, да прекосят езерото и да плуват в защитените зони за къпане, както и да присъстват на концерт на амфитеатралния остров", заявиха от MAST пред Condé Nast Traveler Spain.

Известна с призванието си да подобрява връзката между градовете и морето и да свързва хората с водните пътища по устойчив и експериментален начин, MAST решава да замисли спа център, ресторант и станция за наемане на лодки в Сеграте.
СПА центърът и станцията за отдаване на лодки под наем ще бъдат изградени върху плаващи основи, които ще позволят достъп до водите на езерото въпреки колебанията в нивото на водата, което може да варира с до 2 метра в зависимост от валежите.

Станцията за отдаване на лодки под наем пък ще предлага енергийно ефективни електрически лодки, с които посетителите ще могат да плават по езерото и да откриват плаващите гори в центъра му. Повечето от тези острови ще включват издигнат амфитеатър в центъра си, който ще предоставя място за публични събития.

По-малките острови, които ще бъдат закотвени на дъното на езерото, но ще могат да плават в ограничен радиус, ще предоставят привлекателно място за пикник, а ресторантът на ръба на езерото ще предлага панорамна гледка към островите.

"Сградите са проектирани така, че да се сливат с пейзажа с помощта на естествени материали и прости форми. Сградите и алеите ще бъдат сгушени сред съществуващите зрели дървета, а покрай алеите ще бъдат създадени нови обществени пространства. Самите сгради са проектирани с дървени портални рамки и дървени облицовки отвътре и отвън и трябва да осигурят поредица от спокойни пространства."

Маршал Блехер, съосновател на MAST, подчертава пионерския аспект на инициативата: "Това е първият по рода си проект в Италия, иновативен проект, който осигурява достъп до уникална природна среда. В момента работим с общината, за да намерим партньори за строителството и се надяваме да напреднем много бързо."