Кевин Костнър, развълнуван до сълзи от 10-минутните аплодисменти в Кан

  • Сподели:
Кевин Костнър, развълнуван до сълзи от 10-минутните аплодисменти в Кан

"Никога няма да забравя това'', заяви Кевин Костнър.

Костнър е съавтор, режисьор, продуцент и актьор в главната роля в "Хоризонт": Американска сага" - драма в четири части за заселването на американския Запад.

69-годишният актьор се развълнува, след като новият му филм "Хоризонт: Американска сага" получи 10-минутни овации на крака след премиерата си на 77-ия годишен филмов фестивал в Кан в неделя, 19 май. След ентусиазирания отзвук от четирисерийната драма, актьорът се просълзи, преди да произнесе запомняща се реч - и да разкрие, че "никога няма да забрави" преживяването си на френския фестивал. Обръщайки се към публиката в Кан, Костнър сподели: "Вие сте толкова добри хора. Това е такъв хубав момент, не само за мен, но и за актьорите, които ме придружиха, за хората, които вярваха в мен и с които заедно създадохме този филм. Никога няма да забравя този момент, а това, че го споделих с децата си, го прави още по-вълнуващ. Всички те изглеждат много красиви.''

Още преди овациите на него и колегите му от "Хоризонт", Костнър беше лъчезарен, докато позираше на червения килим с подкрепата на пет от седемте си деца: Ани, на 40 г., Кейдън, на 17 г., Грейс, на 13 г., Лили, на 37 г., и Хейс, на 15 г., който участва в "Хоризонт" заедно с баща си.

Звездата от "Йелоустоун" сподели също, че преживяването му в Кан е станало изключително специално не само заради страстната реакция на публиката по отношение на "Хоризонт", но и заради децата му, които са стояли до него на премиерата. След това, завръщайки се към своя проект, Костнър каза: "Аз направих това, но то вече не е мое. То е ваше. Мисля, че филмите не са свързани с премиерните им уикенди, а с това колко пъти си готов да ги споделиш. Надявам се, че наистина ще споделите този филм с любимите си и с децата си. Чувствам се щастлив и благословен. Нямаше причина това да се случи - то е просто още едно чудо в живота ми. Благодарен съм ви, че ми отделихте от скъпоценното си време. Надявам се, че това време си е струвало за вас. Благодаря ви."

Дебютирайки на ежегодното филмово събитие във Франция, "Хоризонт" е не само с участието на Костнър, но и в съавторство с него, като по този начин носителят на "Оскар" се завръща към режисурата на игрален филм след "Open Range" от 2003 г. Междувременно последната му главна филмова роля беше заедно с Даян Лейн във филма ''Let Him Go'' от 2020 г., а също така участваше в главната роля в телевизионния сериал ''Yellowstone'' в продължение на пет сезона - от 2018 до 2023 г.

"Във великата традиция на култовите уестърни на Warner Bros. Pictures, ''Хоризонт: Американска сага" изследва примамливостта на Стария Запад и как той е бил спечелен - и загубен - чрез кръвта, потта и сълзите на много хора. Обхващайки четирите години на Гражданската война, от 1861 до 1865 г., амбициозното филмово приключение на Костнър ще отведе зрителите на емоционално пътешествие из една страна, която воюва със себе си, преживяно през призмата на семейства, приятели и врагове, които се опитват да открият какво наистина означава да бъдеш Съединени американски щати" - се пише в синопсиса на филма.

''Хоризонт'', който разглежда разширяването на американския Запад, е разказан от гледната точка на животновъдите, фермерите и войниците, които изграждат своето бъдеще в региона, както и на коренните жители, които първи са живели там. Това е дълбоко личен проект за Костнър, който влага голяма част от собствените си финанси в създаването на филма на стойност над 100 млн. долара, включително ипотекирайки ранчото си в Санта Барбара, Калифорния.

В екипа на "Хоризонт" участват Сиена Милър, Сам Уортингтън, Джовани Рибизи, Джена Малоун, Аби Лий, Майкъл Рукър, Дани Хюстън, Люк Уилсън, Изабел Фурман, Татанка Мийнс, Оуен Кроу Шоу, Джейми Кембъл Бауър и Томас Хадън Чърч.

След като приключи с фотосесията на фестивала по-рано в неделя, Костнър получи френския Орден за изкуство и литература от френския министър на културата Рашида Дати на церемония, която беше допълнена с препратка към ролята му в "Бодигард".