Мерил Стрийп бе удостоена с почетната ''Златна палма'' в Кан

  • Сподели:
Мерил Стрийп бе удостоена с почетната ''Златна палма'' в Кан

Мерил Стрийп получи почетна "Златна палма" за началото на филмовия фестивал в Кан през 2024 г.

На 14 май 74-годишната трикратна носителка на "Оскар" получи почетна "Златна палма" - най-високото отличие на фестивала - на церемонията по откриването му.

Актрисата Жулиет Бинош връчи отличието и се разплака, докато говореше за влиянието на Мерил Стрийп, споменавайки някои от класическите ѝ роли.

"Вие сте си извоювали незаличимо място в историята на киното. Вие сте международно съкровище. Това, което усетих, докато гледах филмите Ви, е, че трябва да сбъднете мечтите си, нашите мечти и отвъд тях. Вие променихте начина, по който гледаме на жените в света на киното, а също така ни помогнахте да погледнем на себе си по различен начин", каза Бинош на Стрийп на сцената.

Мерил размишлява за първия си път в Кан през 1988 г., отбелязвайки, че е била скептична относно бъдещето на кариерата си, когато е направила премиерата на филма "Evil Angels" на фестивала. 

"Преди тридесет и пет години, когато бях тук за първи път, вече бях майка на три деца. Щях да навърша 40 години и си мислех, че кариерата ми е приключила. И това не беше нереалистично очакване за актрисите по онова време... Но майка ми, която обикновено беше права за всичко, ми каза: "Мерил, скъпа, ще видиш, че всичко минава толкова бързо. Толкова бързо. И това е така. С изключение на речта ми, която е твърде дълга."

74-годишната Стрийп е един от най-награждаваните актьори в историята на Холивуд, с рекордните 21 номинации за "Оскар" и три победи - за ''Крамър срещу Крамър'', "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Кариерата ѝ включва редица съвременни класики - от драми като ''The Deer Hunter", "Out of Africa", ''Мостовете на Медисън'' и "Крамър срещу Крамър" до любими семейни филми - "Дяволът носи Прада" и "Mamma Mia!". Изненадващо е, че досега тя е била в Кан само веднъж - макар че през същата година печели наградата за най-добра актриса - през 1989 г. в "A Cry in the Dark".

Стрийп се присъединява към множество холивудски ветерани, които участват в тазгодишния фестивал на френския Лазурен бряг, включително създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас, който също получава награда за цялостно творчество на церемонията по закриването.

"За мен тази награда е неизмерима чест", казва Стрийп в изявление. "Да спечелиш награда в Кан, за международната общност от творци, винаги е представлявало най-високото постижение в изкуството на киното. Да застанеш в сянката на тези, които са били отличени преди, е много вълнуващо. С нетърпение очаквам да дойда във Франция, за да благодаря лично на всички".

Президентът на филмовия фестивал в Кан Ирис Кноблох и генералният делегат Тиери Фремо заявиха: "Всички носим нещичко в себе си от Мерил Стрийп! Тъй като е обхванала почти 50 години от киното и е въплътила безброй шедьоври, Мерил Стрийп е част от нашето колективно въображение и от споделената ни любов към киното".

Мерил Стрийп ще наследи Майкъл Дъглас, който получи наградата в нощта на откриването миналата година. Сред предишните носители на отличието в Кан са Жана Моро, Марко Белокио, Катрин Деньов, Жан-Пиер Льо, Джейн Фонда, Анес Варда, Форест Уитакър и Джоди Фостър. 

77-ото издание на филмовия фестивал в Кан ще се проведе до 25 май.