Робърт Дауни благодари на съпругата си Сюзън: ''Ти ме върна към живота''

  • Сподели:
Робърт Дауни благодари на съпругата си Сюзън: ''Ти ме върна към живота''

Робърт Дауни-младши спечели "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля за участието си във филма на Кристофър Нолан "Опенхаймер".

Дауни е в ролята на Луис Щраус, бившият председател на Комисията по атомна енергия на САЩ, който организира задкулисна кампания за отнемане на разрешителното за достъп до класифицирана информация на Джей Робърт Опенхаймер, като го набеждава за комунист. Усилията на Щраус са разкрити по-късно по време на изслушване в Конгреса, когато той иска да бъде утвърден за министър на търговията на президента Дуайт Айзенхауер.

Робърт Дауни-младши завърши сезона на наградите, като победата му на "Оскар"-ите се присъедини към предишните му победи за поддържаща мъжка роля на "Златен глобус", наградите "Изборът на критиката", наградите SAG и филмовите награди BAFTA.

58-годишният актьор беше номиниран за "Оскар" за поддържаща мъжка роля заедно със Стърлинг К. Браун ("American Fiction"), Робърт де Ниро ("Убийци на цветната луна"), Райън Гослинг ("Барби") и Марк Ръфало ("Клети създания"). Дауни-младши дотолкова доминираше през сезона, че дори Стърлинг К. Браун заяви миналия месец, че знае, че ще загуби от звездата от "Опенхаймер". За изпълнението си в биографичния филм Дауни-младши получи третото си предложение за наградите "Оскар", като за последно беше номиниран през 2009 г. за "Тропическа буря".

Носителят на "Оскар" не би бил нищо без съпругата си Сюзън.

"Бих искал да благодаря на ужасното си детство и на Академията - в този ред", пошегува се Дауни в началото на речта си, преди да подхвърли още една шега. "Бих искал да благодаря и на моя ветеринарен лекар - имах предвид съпругата ми, Сюзън Дауни. Тя ме намери като безпомощно животно, нуждаещо се от грижи, обикна ме и ме върна обратно към живота. Ето защо сега съм тук.''

Дауни благодари и на колегите си от "Опенхаймер", включително на режисьора Нолан, продуцента Ема Томас и на своите номинирани за "Оскар" приятели, Килиън Мърфи и Емили Блънт.

"Ето моята малка тайна. Нуждаех се от тази работа повече, отколкото тя от мен. Крис го знаеше. Ема се погрижи да ме обгради с един от най-великите актьорски състави и екипи на всички времена - Емили, Килиън, Мат Деймън. Беше фантастично. И благодарение на това стоя тук пред вас като по-добър човек. Това, което правим, е значимо, а нещата, които решаваме да направим, са важни."

По време на филмовите награди БАФТА Дауни-младши влезе в медийните заглавия, като благодари на Нолан за това, че го е избрал и е възстановил част от авторитета му, след като прекара повече от десетилетие във филмовата вселена на Марвел като Железния човек - Тони Старк.

"Когато бях на 15 години, исках да приличам на Питър О'Тул. Когато бях на 25, работих за Ричард Атънбърг и Антъни Хопкинс. Когато бях на 35, най-накрая разбрах защо Дики смяташе, че Тони ще бъде по-добър модел за подражание за мен, отколкото Питър. Когато бях на 42 години, направих два филма за Гай Ричи и се научих как се правят големи холивудски продукции с британски привкус. След това играх човек на име Тони Старк в продължение на около 12 години. А наскоро онзи пич Крис Нолан ми предложи да опитам да възкреся намаляващия си авторитет. Така че споделям това с моите колеги номинирани, това беше една изключителна година."

Виж още