Полезни съвети при обработката и консумацията на месо

  • Сподели:
Полезни съвети при обработката и консумацията на месо

Различните видове меса имат определена специфика за обработването, транжирането и приготвянето им, затова е важно да бъдем запознати с различните техники на готвене на месата, за да можем да постигнем истинско съвършенство в домашни условия. Ще ви разкрием няколко съвета в кухнята, които ще ви помогнат да сътворите чудеса и да се радвате на вкусна и ароматна храна.

Съвети за приготвяне и консумиране на месо

За да овкусим пиле, пуйка и заек, можем към плънката да прибавим – ром, сметана, стафиди и мащерка.
Когато сервираме птиче месо, никога не трябва да поставяме рибни продукти на масата, тъй като птичите меса са с по-сложен състав и докато рибата се обработва значително по-бързо от нашия организъм, при птичите продукти е нужно много повече време за това. При смесването им храната не може да се усвои правилно и затова това съчетание се смята за вредно за човешкия организъм!
Бялото вино се поднася с млади и светли меса, докато по-тъмните меса, като телешкото, говеждо, свинското и агнешкото са по-подходящи за консумация с червено вино.

За да овкусим пилешкото месо можем да го натъркаме със сока от един лимон, черен пипер и сол,след което да го запечатаме със стреч фолио и да го оставим да престои за час в хладилника. Така пилешкото месо ще стане значително по-крехко и много по-вкусно при приготвянето.

За да размразим месо, просто трябва да го оставим за няколко часа на стайна температура, защото това е един от най-полезните начини за размразяване, който ни гарантира, че сме успели да съхраним всички полезни съставки в месото. Никога не размразявайте месото в гореща вода, тъй като така отнемате всичките му полезни съставки, най-добрият начин е просто да извадите месото няколко часа при да започнете да го приготвяте, за да може размразяването да се случи бавно и постепенно, за да може месото да съхрани всичките си полезни вещества.

Обикновено птичите меса се поднася с топли гарнитури, така тялото ни успява по-бързо да преработи тази храна.
За да може свинското месо да стане крехко и вкусно при приготвянето си, трябва предварително да си направим подходящата марина за това, като смесим - 4 с л червено вино, 2 глави нарязан лук, черен пипер и сол. Когато свинското месо поеме от тази марина, ще стане значително по-сочно и вкусно след топлината обработка.

Можем да поръсим пилешкото месо с няколко капки бира, която при термичната обработка ще се изпари, но за сметка на това ще придаде на пилето един фантастичен и незабравим вкус.
Когато приготвяме печени телешки стекове е хубаво предварително да ги запечатваме на тиган, така месото ще успее да съхрани полезните си съставки и те няма да изчезнат при приготвянето му.

Една от най-вкусните маринати, които бихме могли да използваме при телешко и свинско месо е – горчица, мед, лук, сол, черен пипер и олио. По желание бихме могли да добавим и алкохол, като например водка или уиски, но не повече от 1 с л на килограм месо.
Не е препоръчително месата да се измиват с вода, преди термична обработка, защото така съществува голяма вероятност да разпръснем бактериите в цялата кухня - по дъската за рязане, по ножовете, които сме използвали за транжиране, по ръцете ни и съдовете, които сме използвали.

Затова е добре да транжираме месото с ръкавици и когато сме приключили да измием всички кухненски прибори на високи градуси. А колкото до бактериите в месото, те ще изпарят при самата термична обработка, независимо, дали ще е печене, пържене или варене!
За да приготвим вкусно свинско и телешко месо, първо трябва да го транжираме, после го начукваме и накрая го поставяме в марина, за да може да се подправи вкусово преди термичната обработка.

После печем на по-слаби градуси, особено когато месото е нарязано на по-големи парчета за да може да се изпече и от вътрешната страна! На по-високите температури рискуваме да го опърлим отвън, а отвътре да остане напълно сурово и негодно за консумация! При телешкото някои хора предпочитат алангле, но дори и тогава обработката също става на умерени градуси, които ни гарантират изпичане отвън крехко и сочно месо отвътре!