Дженифър Лорънс представи документален филм за афганистанските жени на фестивала в Кан

  • Сподели:
Дженифър Лорънс представи документален филм за афганистанските жени на фестивала в Кан

На филмовия фестивал в Кан се състоя премиерата на документалния филм ''Bread and Roses'' ("Хляб и рози") показващ живота на три жени, живели под властта на талибаните, чийто съпродуцент е Дженифър Лорънс.

Филмът "Хляб и рози", показан на специална прожекция в неделя, разказва за три афганистански жени в седмиците след връщането на талибаните на власт през 2021 г. след изтеглянето на американските войски.

''"Хляб и рози" е силен прозорец към сеизмичното въздействие върху правата на жените и средствата за препитание след падането на Кабул под властта на талибаните през 2021 г. Филмът проследява в реално времесъдбите на три жени, които се борят да възстановят своята самостоятелност. Мани улавя духа и устойчивостта на афганистанските жени чрез суровото си, интимно представяне на тяхната мъчителна съдба'', се казва в синопсиса на филма.

Документалният филм е заснет от Excellent Cadaver - продуцентска компания, създадена от Лорънс и нейната приятелка продуцентка Жюстин Чиарочи.

"Първата реакция на Джен беше да намери афганистански режисьор и да му даде платформа", казва Чиарочи пред Hollywood Reporter.

Режисиран от Сахра Мани, чийто документален филм от 2018 г. "Хиляда момичета като мен" разглежда търсенето на справедливост от сексуално малтретирана жена, филмът има за цел да покаже как животът на жените се е променил за една нощ при управлението на талибаните.

"Този филм има послание от жените в Афганистан: моля ви, бъдете техният глас, защото те са под диктатурата на талибаните. Сега, когато жените вече не могат да излизат от къщи без покривало, си помислих, че трябва да разкажем историите им", каза Мани на премиерата.

Въпреки че участващите жени не се познават, всички те са от различни групи, които протестират срещу талибанския преврат. В интервю за уебсайта на фестивала в Кан Мани - която сега живее във Франция - казва, че заснемането на документалния филм е било трудно и безопасността на участващите е била основен приоритет.

За премиерата на филма и фотосесията Лорънс имаше две забележителни визии, създадени от Мария Грация Чиури от Christian Dior. 

За дневната си визия Лорънс носеше сива плетена рокля от пролетната кутюрна колекция на Dior за 2023 г. с леко плажно усещане (подходящо за морския Кан). За премиерата тя облече рокля в стил "Стар Холивуд" в един от характерните за нея цветове - червено. Този последен силует беше с пристегната талия и разкроено деколте, а официалната визия беше допълнена от дълга, размахваща се пелерина и шлейф. Ансамбъла допълваха зигзагообразната ѝ диамантена огърлица Tiffany & Co. и годежният ѝ пръстен - завършек, достоен за филмова звезда.