Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо

  • Сподели:
Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо

Нова история на Сотир Гелев и Пенко Гелев излиза едновременно във филм и книга

Известните български писатели, художници и аниматори, носители на редица литературни награди, Сотир Гелев и Пенко Гелев представят новия си творчески проект. „Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо", публикувана от „Ентусиаст", е хумористична история, която излиза заедно с едноименния анимационен филм, който всеки читател може да гледа онлайн.

Официалната премиера на книгата и филма ще се състои на 11 май 2024 г. от 11:00 ч. в кино „Влайкова".

Сотир Гелев и Пенко Гелев са едни от най-нетрадиционните и оригинални български творци. Освен писатели, автори на комикси и художници, те са създатели и продуценти на анимационни, игрални и документални филми. Сотир и Пенко печелят множество престижни литературни отличия, сред които Националната награда „Константин Константинов", „Христо Г. Данов", „Златен лъв", „Перото" и др.

Сотир Гелев

Пенко Гелев

Настоящият проект не е първи по рода си, в който двамата братя пренасят историята във филм и книга. През 2021 г. „Ентусиаст" публикува „Виола" едновременно с премиерата на филма със същото заглавие. Под знака на същото издателство са излезли техните книги „Как Лора се научи да брои до десет", „Приспивни песни за феи и чудовища", „Защо госпожица Дора се научи да пече курабийки", „Коледният случай на детектива Филип" и поредицата за Илийчо и Август.

Баладата, съчинена и изпята от барда Пейо, разказва за младия ковач Желязко, който след срещата си с прочут рицар, решава и той да прослави името си с героични подвизи, като спасява млади девици от опасни дракони. Собственоръчно изковал бронята и меча си, той потегля със своя железен кон за решителен двубой с огнедишащия змей Димчо.

За всеобща изненада битката със звяра не преминава точно така, както ковачът е очаквал.

Малки и големи ще имат възможност да се насладят на тази вълнуваща история както във формата на богато илюстрирано издание, така и на екран. Филмът е по сценарий на Сотир Гелев и е под режисурата на Пенко Гелев, който е и художник на филма, озвучен е с гласа на актьора (и режисьор) Иван Панев, а Благой Димитров е написал музиката, както и песента към филма „Не искам вече да съм беден".

Поръчай книгата ''Балада за самозваният рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо'' от сайта на изд. ''Ентусиаст''

Прочетете откъс от книгата тук.

Виж още