Егил Бяртнасон ще бъде гост на Софийския литературен фестивал

  • Сподели:
Егил Бяртнасон ще бъде гост на Софийския литературен фестивал

Гост на Софийския литературен фестивал е нашият автор, исландецът, Егил Бяртнасон. В книгата си ''Как Исландия промени света" с жив и колоритен стил той ни запознава с историята, културата, манталитета на исландците. 35-годишният Егил е журналист, пътешественик и преподавател в Исландския университет. Негови статии и репортажи както за Исландия, така и за горещи точки в западна Африка са публикувани в New York Times, National Geographic, Lonely planet и други престижни медии.

Неразказаната история за това как един малък остров насред Атлантическия океан оформя света от векове.

Историята на Исландия започва преди 1200 години, когато един разочарован викингски капитан и безполезният му щурман се натъкнали на земя сред Северния Атлантик. Изведнъж островът вече не бил просто място за гнездене на арктическите птици. Вместо това става дом на нация, чиито дипломати и артисти, моряци и войници, вулкани и цветя, тихо променят земното кълбо завинаги.

Сладкодумно и с чувство за хумор Егил Бяртнасон представя Исландия в необикновена светлина. Той показва ключовата ѝ роля в толкова различни събития като Френската революция, кацането на Луната и основаването на Израел. Отново и отново една скромна нация се озовава на първа линия на историческите събития, оформяйки света такъв, какъвто го познаваме днес. 

''Как Исландия промени света'' показва народа, историята и културата на Исландия, разбива някои митове, разкрива неочаквани факти и всичко започва – без изненада – с един кораб.


 

Виж още