Ферулова киселина: ключът към по-млада кожа

  • Сподели:
Ферулова киселина: ключът към по-млада кожа

Каква е тази ценна ферулова киселина, която все по-често си проправя път към най-модерните процедури за красота?

Ретинолът е най-търсената съставка в Google през 2022 г. Тясно следвана от хиалуроновата киселина, витамин С и гликоловата киселина. Сравнително по-малко известната ферулова киселина също започва да се налага, привличайки интереса на лабораториите заради особено силните си антиоксидантни качества. 

Какви са истинските ползи за кожата от феруловата киселина?
Съдържаща се в много зърнени култури (оризови трици, овес, царевица, ръж и др.) и зеленчуци (спанак, домати), феруловата киселина - когато се влага в кремове или серуми (обикновено в количество от 1 до 3%) - се бори с клетъчното окисление, основният фактор за стареене на кожата. С други думи, тази ценна съставка предпазва кожата от замърсяване, стрес и тютюнопушене, но също така и най-вече от прекомерно излагане на слънце. Включена във формулите, тя действа на няколко нива: 1) изглажда бръчките, 2) оформя овала на лицето, 3) регулира производството на меланин, за да намали риска от поява на тъмни петна, 4) отслабва възможните възпаления, особено тези, причинени от слънцето, 5) и накрая, повишава естествения блясък на кожата.

Експертите наричат феруловата киселина уловител на свободни радикали, което означава, че тя открива вредните свободни радикали и ги неутрализира. Свободните радикали са молекули, които атакуват клетките в тялото ви и ги увреждат. В кожата увреждането от свободните радикали води до появата на бръчки и други признаци на стареене. То може също така да направи кожата ви по-податлива на рак.
Антиоксиданти като феруловата киселина могат да спрат разрушителното действие на свободните радикали. Тя предотвратява увреждането на клетките, което забавя видимия процес на стареене. Тя също така осигурява известна защита срещу причиняващите рак UV увреждания на кожните клетки.

Как да използвате ферулова киселина за кожата си
Можете да намерите ферулова киселина в различни съставки за грижа за кожата, особено в серуми или кремове. Те са предназначени да се нанасят директно върху кожата веднъж или два пъти дневно. Някои експерти препоръчват да използвате феруловата киселина сутрин, за да можете да се възползвате от всички предимства на слънцезащитната съставка. Все пак трябва да използвате слънцезащитни продукти в допълнение към продуктите с ферулова киселина.

В някои продукти може да видите феруловата киселина посочена заедно с други активни съставки. Често тя се съчетава с витамини С и Е. Тези витамини също са антиоксиданти. Феруловата киселина подсилва тяхното действие, като същевременно осигурява ползи за кожата сама по себе си.

Какво да очаквате от употребата на ферулова киселина
Феруловата киселина не е съставка, която възстановява кожата или променя начина, по който тя изглежда в момента. Тя може да предотврати бъдещи увреждания, но не може да обърне уврежданията на кожата, които вече имате.
Прилагането на ферулова киселина всеки ден няма да намали бръчките или линиите. Има и други ефекти, които можете да очаквате от редовната употреба на ферулова киселина, включително:

Забавяне на образуването на фини линии и бръчки. Намаляването на количеството на увреждане на кожата означава, че тя ще изглежда по-дълго млада.
Запазване на стегнатостта на кожата. Увреждането на клетките може да накара кожата да изглежда отпусната или увиснала. Феруловата киселина може да запази кожата по-стегната.
Намаляване на възпалението. Възпаленията могат да доведат до появата на петна. Противовъзпалителните свойства на феруловата киселина могат да предотвратят появата на пъпки и да намалят появата на оцветяване от акне.
Намаляване на зачервяването. Феруловата киселина предотвратява появата на нови кръвоносни съдове под кожата. Кожата ви ще има по-малко видими вени и по-малко зачервяване.
Избледняване и предотвратяване на тъмни петна. Феруловата киселина предпазва кожата от обезцветяване, което идва от излагане на слънце или генетична склонност към тъмни петна. Тя също така може да помогне за намаляване на появата на петна, които вече имате.

Превенция на рака на кожата
Едно от нещата, за които феруловата киселина е полезна, е ограничаването на уврежданията от слънцето. Проучванията показват, че тя предпазва кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи. По-специално, тя предотвратява мутациите на клетките, които могат да доведат до рак на кожата.
Не трябва да заменяте обичайния си слънцезащитен продукт с ферулова киселина. Тя няма да има същия ефект като слънцезащитния крем, въпреки че може да повиши неговата ефективност. Експертите препоръчват да използвате широкоспектърен слънцезащитен продукт, както и ферулова киселина за най-добра защита от слънцето.

Други съображения
Повечето хора могат безопасно да добавят ферулова киселина към рутинната си грижа за кожата. Някои хора я използват два пъти дневно, но други смятат, че е по-добре да я прилагат само веднъж. Тя може да бъде леко дразнеща за кожата на някои хора.