Как би изглеждал сексуалният живот на Саманта Джоунс в нейните 60 години?

  • Сподели:
Как би изглеждал сексуалният живот на Саманта Джоунс в нейните 60 години?

Новината, че Ким Катрал ще се превъплъти отново в ролята на Саманта Джоунс - макар и само за кратка епизодична роля - във втория сезон на сериала "And Just Like That", накара интернет да избухне миналата седмица. За мнозина Саманта беше живителната сила на сериала. Нейните авантюри бяха най-дръзките, репликите ѝ - най-знаещите, а отсъствието ѝ означаваше, че в спинофа на "Сексът и градът" липсва известен колорит, като останалите актриси изглеждаха малко... конвенционални без нея. 

След като преди това се е борила със страха си от обвързване и се е радвала на дългогодишна връзка с Джери "Смит" Джерод, Саманта се отказва от моногамията с безсмъртната реплика "Обичам себе си повече". Лесно е да си представим как тя се връща към безгрижния сингъл живот, заради който 40-годишната ѝ героиня стана толкова любима.

И все пак: Саманта вече е на 60 години. Колкото и да е красива, успешна и освободена, тя не е имунизирана срещу сексизма и преди сме я виждали да се бори с несигурността и да се тревожи за остаряването. Да я гледаме как продължава да ходи по срещи и да има връзки в по-късен етап от живота си би било много по-смел подход към сюжета ѝ, отколкото да я вкараме в удобно дългосрочно партньорство. Сексът без обвързване е коренно различно предложение на 40 години, отколкото на 60, и в известен смисъл би било освежаващо Саманта да се сблъска със същия възрастов подход като нейните съвременници. В "And Just Like That" героите се сблъскват по различни начини със собственото си остаряване, но не показват бруталната реалност, в която често се третират по-възрастните жени на пазара на запознанства. Мога да видя как Саманта влиза в приложенията, но е разочарована от това, което намира там. 

Разбира се, ако има интересни, забавни, високопоставени мъже на 60 и 70 години, които не преследват наполовина по-млади от тях жени, Саманта е тази, която трябва да ги открие. 

Като общество ние сме толкова обсебени от култа към романтичната любов и от убеждението, че единствената ценност на жената е да сключи брак и да роди деца. Саманта винаги се е съпротивлявала на това и един от начините, по които "Сексът и градът" е пионерски, е фактът, че показва жени, които живеят щастливо и без деца. Свободата на Саманта от отговорности, свързани с грижата за потомството или за остаряващия партньор, е рядкост за жените от нейното поколение. Бих искала да видя какво включва ежедневието ѝ - работа, ангажименти, приятелства, партита, битовизми, пътувания - как изглежда без съмнение страхотният ѝ апартамент. 

Всичко това, разбира се, е фантазия, защото, за съжаление, ще зърнем само най-краткия поглед към вътрешността на Саманта. Но ми харесва да си представям, че може би ще има неин собствен сериал, в който тя ще живее най-добрия си живот в чужд град, ще е на върха на професионалните си възможности и ще е авантюристка както винаги.