Лусиана Борхес: Разнообразието е красиво нещо

  • Сподели:
Лусиана Борхес: Разнообразието е красиво нещо

''Трябва да се борим, за да бъдем различни", казва Лусиана Борхес, моделът с дългата естествено сива коса, която се завръща на модния подиум на 48 години.

Видяхме я на последните дефилета в Милано и Париж, представящи възрастовото разнообразие, което извежда на модните подиуми жени от всички възрасти. Но нейното завръщане на подиума е с ново съзнание, което ѝ дава нейната уникалност.

Историята на бразилския модел Лусиана Борхес донякъде напомня тази на Елизабета Деси: и двете са модели на млада възраст, и двете прекратяват кариерата си в определен момент от живота си и и се завръщат на модния подиум на възраст, когато вече не могат да го правят според модните правила отпреди известно време. И вместо това Елизабета Деси на 64 години и Лусиана Борхес на 48 години са два примера за разнообразни по възраст модели, които носят на подиумите красота, която не познава времето, която е честна и вярна на себе си, която е уникална и не е стереотипна.

"Сега мога да бъда такава, каквато съм. Работя като модел, за да мога да представям различните хора. Разнообразието е красиво и ние трябва да се стремим да бъдем възможно най-различни, за да може светът да засияе чрез уникалните ни цветове", казва Борхес.

Лусиана започва да се занимава с моделство и да позира за рекламни кампании в Бразилия, когато е само на 15 години, и скоро след това се премества в Европа, за да работи в Париж, Милано и Рим. Около 30-годишна възраст тя решава да промени живота си: "Започнах да се занимавам с тази работа много рано и в един момент забелязвах само повърхностната страна на моделството, ограниченията, които се налагат, като например строгите диети, и това ме подразни до такава степен, че се оттеглих на 32-годишна възраст", казва Лусиана.

След като се отказва от кариерата си на модел, тя се концентрира върху преследването на мечтите си, купува и продава къщи заедно с бащата на дъщеря си, записва курс по интериорен дизайн и се посвещава на йогата, след което пътува по света, живее в САЩ, Африка, Германия и Италия, където трайно се е установила в Милано.

"Никога не съм мислила, че ще се върна към модните ревюта, беше прекрасно време, но за мен това беше моето минало", обяснява Лучана. "Тогава дъщеря ми растеше и аз се запитах какво още искам да правя с живота си, каква е целта ми, в какво ме бива и какво мога да направя за другите. И отговорът беше моделството. Погледнах на тази работа с други очи, защото да бъда модел е моята дарба и да го правя сега е начин да съм вдъхновение за други хора".

Естествената красота на Лусиана е в унисон с възрастта ѝ. Това е избор, който наблюдаваме все по-често в Холивуд и на други места, които се разделят със стереотипите - като например Анди Макдауъл с нейната прошарена, къдрава коса, Шарън Стоун, Кейти Холмс и кралица Летисия Ортис. Избор на стил, разбира се, но и на свобода.