Най-големите врагове на красивата кожа – акнето и пигментациите

  • Сподели:
Най-големите врагове на красивата кожа – акнето и пигментациите

Най-големите врагове за нашата кожа могат да бъдат – слънцето, алкохолните напитки, неподходящи храни, тютюневите изделия, безсънието, стресът, някои вредни навици и липса на ежедневни грижи към нея. 

Повечето пигментации всъщност се получават вследствие на прекомерно излагане на слънчева светлина, като постепенното натрупване на пигмент по кожата образува различни тъмни петна обикновено по кожата на лицето. Освен лицето обаче, пигментацията би могла да засегне и други зони по нашето тяло, като например областта на гърдите, ръцете, гърба и раменете. Обикновено, когато меланинът се повиши, настъпва и тази неравномерна хиперпигментация, която променя цвета на кожата ни. А меланинът всъщност е естествен пигмент произвеждан от специални клетки наречени меланоцити и е пряко свързан с оцветяването на огромен процент от участъците в човешкото тяло, като например - косата, очите и кожата. Този пигмент е главният виновник за оцветяването на ириса на очите и различните оттенъци на косата, като той може да бъде открит, дори и в някои части на нервната система.

Когато остареем и косата ни започне да побелява, също основният виновник за това е меланинът, тъй като след определено време фоликулите на косъма спират постепенно да произвеждат това вещество. Светлите коси например съдържат по-малко маланин, докато при тъмните нюанси неговото количество е значително по-високо. Когато страдаме от някакъв вид възпаление и пигментации трябва да избягваме силните козметични продукти, които биха могли да нарушат структурата на кожата ни. Кожата ни всъщност е най-големият орган в тялото ни, затова трябва много внимателно да избираме продуктите, с които ще я третираме. 

Проблеми с акнето
Акнето в действителност е заболяване пряко свързано с обмяната на веществата. Ако искаме веднъж за винаги да се справим с този кожен проблем, трябва да включим определени средства подобряващи метаболизма в хранителния си режим. Едно от най-подходящите средства за лечение на това неприятно заболяване на кожата е приемът на бирена мая, разтворена в топла вода. Тук е важно да отбележим, че най подходящо е да се консултираме със специалист дерматолог, който би могъл да ни даде правилните насоки и подходящо лечение за справянето с този проблем. 

Всъщност кожата с акне е по-склонна към алергични реакции, именно затова трябва да бъдем и много внимателни какви продукти нанасяме върху нея. Корените от коприва, както и отварата с шипка са много подходящи напитки, ако искаме да се справим по-бързо с този проблем. И накрая да отбележим, че ежедневната грижа за кожата ни е от много важно значение, както за здравето ни, така и за добрия ни тонус, затова не забравяйте да измивате често областта на лицето, след което да подсушавате този участък и да нанасяте подходящи за типа си кожа подхранващи кремове. 

Виж още