Десет начина да подобриш самооценка си и да бъдеш щастлив в кожата си

  • Сподели:
Десет начина да подобриш самооценка си и да бъдеш щастлив в кожата си

Нашата самооценка и добро самочувствие са пряко свързани със самоуважението и любовта към това, което сме в действителност. Често пъти под напора на нереални представи, спрямо живота на другите ние започваме да вярваме, че сме не дотолкова умни, привлекателни и силни, колкото тях и оттам себеусещането ни се променя в посока, която ни отвежда до различни видове депресии и затваряне в себе си.

За да си помогнем и да повишим собствената си самооценка, трябва да надникнем в себе си и да извадим на показ онези прекрасни черти, които ни отличават от другите и ни правят изключително необикновени. Начинът, по който възприемаме себе си е много важен, както за нашето психологическото здраве, така и за физическото ни, тъй като когато един човек не вярва, че е достатъчно интелигентен и красив да следва мечтите си, той се отказва на самия старт, което от своя страна директно поражда едни емоционални травми, с които огромен процент от хората живеят през целия си съзнателен живот.

Затова сами разбирате, колко в действителност е важно от време на време да подхранваме своето его, да помислим за себе си и да не се вкопчваме толкова в недостатъците си, вместо това трябва да променим нагласата си и да осъзнаем, че прекалената затвореност и скромност ни гарантират един огромен застой в живота, който почти винаги ни отвежда до различни психологически кризи, от които след това трудно намираме изход. 

Разберете как да повишите самочувствието си и да се радвате на живота в десет лесни стъпки.

1. Спрете да гледате в чуждата паница и да се сравнявате с другите, защото това, освен че е много погрешен и вреден подход, но и почти винаги ви отвежда в посока депресия, отчаяние и липса на самоувереност.

2. Демонстрирайте своя интелект и съберете допълнителни точки!

3. Повярвайте във факта, че вие сте незаменими и друг като вас все още не се е родил. Благодарение на вашите отличителни черти, вие ще можете да развивате постоянно личността си и да ги превърнете в едни прекрасни качества, които да ви отстрелят до всеки личностен и кариерен връх в живота ви.

4. Спрете да се задълбочавате върху недостатъците си и върху нещата, които ви липсват, вместо това избутайте на преден план тези страни от своя характер, които смятате за великолепни.

5. Обичайте своя образ в огледалото, защото това е основната стъпка да повишите самочувствието си. Ако все още ви е трудно да го направите, опитайте се всеки ден да казвате на глас една своя физическа черта, която смятате за уникално красива, така с времето ще осъзнаете, че съвсем не сте за изхвърляне, а образът ви в огледалото ще ви напомня, колко красиви и съвършени хора сте в действителност.

6. Преобразете гардероба си – може би трябва да внесете някаква промяна, за да откриете истинската си същност, а какво по-добро изживяване от това да се видите в различен стил, който да подчертава великолепните извивки на тялото ви и да ви зарежда с положителна енергия.

7. Не вярвайте сляпо на преценката на хората, с които сте заобиколени, тъй като в някои случаи те ви спестяват истината, за да не ви наранят, а в други я спестяват, защото ви завиждат. И в двата случая отново оставете излъгани от тях. Затова не вярвайте на 100% от това, което чувате като комплименти или критики от хората, с които сте заобиколени. По-добре застанете пред огледалото и се доверете на това, което виждате, а ако нещо не ви допада винаги можете да внесете допълнителен щрих към своя стайлинг или да промените прическата си например.

8. Ако искате да повишите самочувствието си, поработете и на мисловно ниво, така ще можете наистина да повярвате в своята красота и сила. За да се случи всичко това, можете по шест пъти дневно да си повтаряте колко привлекателни, умни и силни сте!

9. Погледът ви трябва да излъчва сила, а за да се случи всичко това, не са достатъчни само мисловните послания за самочувствие, нужно ви е и малко любов, идваща от самите вас към личността ви, защото само така ще можете да стъпвате смело напред и да изместите погледа от обувките си.

10. Самокритиката е ваш враг, особено когато тя не е конструктивна и полезна и не ви дава насока към положителна промяна. Забравете за изрази и фрази от типа на – ''Не се харесвам!; Дебела съм!; Прекалено слаба съм!; Нямам хубави черти!'' – и да си повтаряте всички тези фрази няма да си помогнете. Най-много още повече ще потънете в дълбочината на депресията. Забравете самокритиката и се любувайте на всяка частица от своето тяло, душа и ум, защото сте създадени да бъдете щастливи, затова не се отклонявайте от този път. Вместо това можете да добавите допълнителни детайли към своята перфекта личност под формата на обучение в сферата, в която искате да се реализирате, развитие на вашите качества, дарби и заложби, както и психологическа промяна, отвеждаща мисленото ви в посока на това, което имате и с което се отличавате от другите, защото именно то ви прави толкова интересни и специални – не го забравяйте никога.
 

Виж още