Правилна грижа за косата и как да я подхраним

  • Сподели:
Правилна грижа за косата и как да я подхраним

Правилната грижа е изключително важна за да можем дълго време да се радваме на красива и бляскава коса. Проблемите при косата често са свързани с прекалено голямото третиране с неподходящи козметични продукти, както и с нейното изсушаване, омазняване, липса на блясък и косопад. За да можете да се справите с всички тези неприятни симптоми ще ви разкрием кои са най-правилните грижи, които да полагате за косата си.

Измиване и изсушаване на косата
Ако имате проблеми с бързото омазняване на косата тук вълшебството се крие в сресването преди измиване, което трябва да се случва винаги с широк гребен, не с четка. Сресването трябва да става от скалпа към върховете на косата, така ще можете да свалите мазнината от скалпа и да я отмиете по-лесно. След като сте сресали хубаво косата останете за около 2-3 минути под течащата вода, нанесете шампоан подходящ за вашия тип коса – суха, мазна или нормална.

Първо трябва да изсипете няколко капки шампоан върху пръстите, след което с него бавно и с леки кръгови движения да масажирате скалпа. След като сте измили скалпа преминавате и по дължината на косата. Масажът на главата трябва да продължи около 3-5 минути, после изплакваме хубаво с хладка вода и подсушаваме винаги първо с кърпа, след което я оставяме естествено да се изсуши. За да не повредите структурата на косъма нужното количество шампоан което трябва да използвате при измиване е около 3 ч л за дълга коса и две за по-къса. 

Как да си направите домашен шампоан за подхранване на косата

Шампоан от яйца
За да можем да си приготвим домашен шампоан за подхранване трябва да смесим 3 жълтъка с 200 мл охладен чай от лайка, след което нанасяме първо върху скалпа, после по дължината на косата. Отмиваме винаги с хладка вода като при този домашен шампоан не е нужно да изплакваме косата с обикновен нито пък да нанасяме друг продукт след него.

Шампоан с кисело мляко и ром
Подхранването с мляко е най-сигурният начин да възвърнем обема и блясъка на своята коса. За да можем да си направим домашен шампоан, трябва да използваме около 1 ч чаша кисело мляко към която добавяме 2 ч л ром и 100 мл хладка вода. Разбъркваме и нанасяме върху косата оставаме около 5-8 минути и изплакваме.