Британският Vogue пусна брайлово издание на списанието за първи път в 107-годишната си история

  • Сподели:
Британският Vogue пусна брайлово издание на списанието за първи път в 107-годишната си история

Озаглавено "Reframing Fashion", майското издание на списанието се фокусира върху справедливостта, достъпността и гордостта на хората с увреждания.

Изданието излиза извън рамките на модата и крайните лъскави изображения, подчертавайки как модната индустрия може да бъде по-приобщаваща и да се адаптира, за да подкрепя по-добре общността на хората с увреждания.

Майският брой на изданието е достъпен и в аудиоформат, за да се увеличи достъпът до незрящи и слабовиждащи хора.

Едуард Енинфул, главният редактор на британския Vogue, написа в Instagram: ''За първи път в историята на Vogue имам удоволствието да споделя, че списанието вече е достъпно на Брайлова азбука за незрящи и слабовиждащи хора. Екипът на Vogue и аз сме възхитени от визията на майския брой, но това, на което ни научи процесът на създаването му, е, че най-важни са осезаемите и трайни промени. Vogue и модната и издателската индустрия имат още много работа по темата, но съм изключително щастлив, че днес се появяват първите броеве на Брайловата азбука.''

Изданието е подготвено в сътрудничество с Tilting the Lens - консултантска компания за достъпност и приобщаване, която е съветвала марки като Netflix и Starbucks как да направят бизнеса си по-благоприятен за хората с увреждания, и в него участват 19 души с увреждания от модата, спорта, активизма и изкуството.

На всяка от петте корици е показан влиятелен активист с увреждания или видна личност, сред които са актрисата Селма Блеър, редакторката консултант Синеад Бърк, моделите Аарон Роуз Филип и Ели Голдщайн и американската жестомимична преводачка и изпълнителка Джъстина Майлс.

Енинфул, който беше назначен за главен редактор през 2017 г., отдавна популяризира мисията си за насърчаване на приобщаването и представителството в модата. През 2016 г. той бе удостоен с Ордена на Британската империя за заслуги към многообразието в модната индустрия.

Миналия месец беше съобщено, че Енинфул е отказал реклама на големи модни марки, които не споделят неговата визия.
В интервю за "Гардиън" 51-годишният Енинфул разказа за собствения си опит, свързан с невидимото увреждане: "Имал съм пет отлепвания на ретината, частично сляп съм, а слухът ми е под 50 % и се налага да нося слухови апарати. Това никога не ме е спирало, но има толкова много хора с невидими увреждания, които не говорят за тях, защото това може да им попречи. Аз никога не съм се страхувал. Когато чета, все още ми е трудно: когато давам интервюта, трябва да моля хората да говорят на определено ниво, за да ги чувам. Но това са неща, които са ми присъщи. Това са неща, които съм приел. Винаги говорим за многообразие и приобщаване, но това трябва да обхване и нашите братя и сестри с увреждания."

Читателите могат да получат безплатно аудиофайла и да разпечатат брайлов файл на изданието вкъщи или да заявят интереса си към изпращане на физическо брайлово копие. Майският брой на модното списание, което излиза за първи път през 1916 г., е достъпен във физическо брайлово издание, както и със записано аудиоописание.